Letették a hivatali esküt a Dăncilă-kabinet új miniszterei

Letették a hivatali esküt a Dăncilă-kabinet új miniszterei
Klaus Iohannis államfő előtt kedden letették a hivatali esküt a Dăncilă-kabinet új miniszterei.

Ecaterina Andronescu oktatási miniszter, Gabriel Leş védelmi miniszter, Marius Budăi munkaügyi és társadalmi szolidaritásért felelős miniszter, Niculae Bădălău gazdasági miniszter, Daniel Breaz kulturális és nemzeti identitásért felelős miniszter, Alexandru Petrescu távközlési miniszter és Constantin-Bogdan Matei ifjúsági és sportminiszter tette le az esküt.

A Cotroceni-palotában tartott ceremónián részt vett Viorica Dăncilă miniszterelnök és a kabinet több tagja, köztük Viorel Ştefan, Teodor Meleşcanu, Rovana Plumb, Natalia Intotero, Eugen Teodorovici, Ştefan Oprea, valamint Ion Oprişor és Cosmin Marinescu elnöki tanácsosok, és Ligia Deca államtanácsos. Klaus Iohannis sok sikert kívánt az új tárcavezetőknek.

A miniszteri kinevezésekről szóló elnöki rendeletet kedden tették közzé a Hivatalos Közlönyben. Ugyanakkor közzétették a korábbi miniszterek felmentéséről szóló rendeletet. Leváltották Lia Olguţa Vasilescut a munkaügyi, Dănuţ Andruşcăt a gazdasági, George Ivaşcut a kulturális, Petru Bogdan Cojocarut a távközlési és Ioana Brant az ifjúsági és sportminisztérium éléről.

Klaus Iohannis tudomásul vette Mihai Fifor lemondását a védelmi tárca éléről. Az államfő ugyanakkor nem hagyta jóvá a regionális fejlesztési és közigazgatási miniszternek jelölt Ilan Laufer, valamint a közlekedési miniszternek jelölt Lia Olguţa Vasilescu kinevezését.

Ennek megfelelően a leváltott miniszterek között Iohannis nem sorolta fel Paul Stănescu kormányfő-helyettest, regionális fejlesztési és közigazgatási minisztert és Lucian Şova közlekedési minisztert.

www.agerpres.ro