Letehetők az adóbevallások

Letehetők az adóbevallások
Már be lehet nyújtani az illetékes adóhivatalban a két százalékos adófelajánlásokat, valamint a D 200-as jelzésű formanyomtatványok is letehetőek. Mindkettő esetében a határidő május 25.

Fándly Marius nagyváradi adóhivatalvezető-helyettes arról tájékoztatta szerkesztőségünket: a bérből és fizetésből élők már letehetik a D230-as jelzésű formanyomtatványt, ha fel akarják ajánlani adójuk két százalékát valamilyen civil szervezet vagy egyház javára, illetve a D 200-as adóbevallási űrlapot az engedéllyel rendelkező magánszemélyek (PFA), a szabad foglalkozásúak (közjegyzők, ügyvédek, könyvelők, orvosok), mindazok, akiknek szerzői jogból származik jövedelmük, valamint azok is, akiknek egyéb jövedelmük keletkezett ingatlanok és részvények bérbeadásából. Ezen a formanyomtatványon létezik egy külön rubrika a két százalékos adófelajánlás számára, tehát akik ezt a papírt leadják, nem kell még egy formanyomtatványt kitölteniük, ha élni akarnak ezen lehetőségükkel. Emellett azok a nyugdíjasok is felajánlhatják az említett két százalékot, akiknek a járandóságuk adóköteles. Mindkettő esetében a határidő május 25-e.

Ugyanakkor a cégek február 25-ig kell letegyék a D205-ös formanyomtatványt, mely az osztalékra vonatkozik.
Érdemes tudni, hogy minden szerdán, 10-12 óra között magyar nyelvű adótanácsadást lehet igényelni az adóhivatal harmadik emeletén található 320-as irodában, előzetes előjegyzés nélkül.

Ciucur Losonczi Antonius