Létbiztonságot a közalkalmazottaknak is

Létbiztonságot a közalkalmazottaknak is
Egy kezdő közalkalmazott keresetéből a mostani fizetési rendszerben nem lehet megélni, ezért fogtunk hozzá 2005-ben az egységes bérezési rendszer kidolgozásához – nyilatkozta Birtalan József, a Közalkalmazottak Országos Ügynökségének elnöke, egy nemzetközi konferencián.

Előadásában Birtalan József, a rendezvény házigazdája hangsúlyozta: a bérek nem elég vonzóak, ezért azok, akik szakmailag felkészültek, nem maradnak meg közalkalmazottnak. Alulmotiváltak, így szakmai teljesítményük, munkájuk hatékonysága is gyakran kívánnivalót hagy maga után. 1999-ben a teljes szakmai karriere csúcsára 37 év alatt érhetett egy köztisztviselő.

Ez pedig már a nyugdíj-korhatár közelét jelentette. Nyolc év alatt, az átalakítások után ma már kevesebb mint fele: 16 év alatt „befutható” ez a pálya. Ami a fizetéseket illeti: 2004 óta a közalkalmazottak bérezésére külön szabályok vonatkoznak, de csak átmenetileg, az új rendszer kialakításáig. Ugyanebben az évben jelentős fizetésemelést hajtottunk végre két okból.

Egyrészt mert az összeférhetetlenségi kikötések megfosztották a közalkalmazottakat minden egyéb jövedelmi forrástól, másrészt pedig azért, hogy elérjük: ugyanazon katégóriában alkalmazott köztisztviselők azonos felkészültséggel és felelősséggel ugyanannyi fizetést kapjanak attól függetlenül, hogy a központi vagy a helyi közigazgatásban dolgoznak. Ennek szellemében kezdődött meg az egységes bérezési törvény kidolgozása 2005-ben.

Az egységes fizetési rendszerre való átállás nem jelentheti a közalkalmazotti karrier megtörését, átmenetre van szükség a jelenlegi és az új rendszer között, amelyben minden érintett újra megtalálja a helyét.

Ugyanakkor el kell fogadnunk, hogy a közalkalmazottak körében is igény van a szakmai előrelépésre és az ezzel járó fizetésemelésekre. Ilyen irányban a szakszervezetek igényeit is figyelembe kell vennünk. Mindezt azonban biztos anyagi háttér és politikai támogatás nélkül nem lehet megvalósítani – fogalmazott Birtalan József.