Létavértesi vendégek a székelyhídi reformátusoknál

Létavértesi vendégek a székelyhídi reformátusoknál
Bihar megye – Ezen a héten zajlik a székelyhídi református egyházközségben az imahét. Szerdán este a létavértesi testvérgyülekezet küldöttségét fogadták, Csomós János segédlelkész vezetésével.

Székelyhíd  testvértelepülésének, a határ túloldalán lévő Létavértes  reformátusainak lelkésze egészségi okból nem tehetett eleget az imahétre szóló meghívásnak, ami azonban nem azt jelentette, hogy nem érkezett meg a küldöttség szerdán estére. Az igehirdető Csomós János  segédlelkész volt, aki János evangéliumából vette prédikációja alapigéjét: „…a mint én szeretlek titeket, úgy szeressétek ti is egymást. Erről ismeri meg mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha egymást szeretni fogjátok”.

Elmélet szeretetre

A fiatal lelkész dr.Gary Chapman amerikai pszihológust, házassági és párkapcsolati tanácsadó úgynevezett szeretet–tank  elméletét idézte, miszerint minden emberben van egy ilyen tank (tároló), mely, ha kiürül, azzal együtt az emberi élet is üressé válik. A szeretet fogalma  mára elvesztette eredeti jelentőségét, ma már mindent szeretünk, sőt, imádunk, például egy pizzát épp úgy, mint mondjuk a házastársunkat, fejtette ki az igehirdető, aki szerint a szeretetet is tanulni kell, és mindenek felett Istent kell szeretni, aki maga a szeretet, ezáltal megszenteli a mások felé irányuló szeretetet is. A szolgálatot Gavrucza Tibor  vendéglátó lelkész köszönte meg, köszöntve ugyanakkor a „szomszédokat” is, hiszen a segédlelkész nem egyedül érkezett: elkísérték a Létavértesi Szeretetotthon  munkatársai is, ajándékként verses–énekes műsort hozva.

Szeretethimnusz

Ebben ifjúsági vallásos énekek hangzottak el, továbbá a Szeretet Himnusza  is (1.Kor.13,1 – 14,1.), kiegészítve annak „aktualizált” változatával, mely ismeretlen szerzőjétől a Szeretet Himnusza – Karácsony előtt  címet kapta (e címen az interneten könnyen megtalálható – szerz.megj.). A műsort vetítés egészítette ki, melynek képei nem csak illusztrációként szolgáltak, de a Szeretetotthon életéből is felvillantottak epizódokat. A januári hóvirággal  is díszített úrasztala mellett a lelkészek, illetve a helyi gondnok tárgyi ajándékokat is átadtak egymásnak, majd a véndégeket disznótoros vacsora várta a gyülekezeti teremben.