Letartóztatták Hayssamot?

Letartóztatták Hayssamot?
A szír hatóságok a nemzetbiztonság veszélyeztetése gyanújával letartóztatták Omar Hayssamot, írja a Gardianul napilap nemhivatalos forrásokra hivatkozva. A Gardianul szerint Hayssamot már át is szállították egy szír politikai börtönbe, de hivatalos források még a letartóztatás hírét sem erősítették meg.

Hayssamot állítólag protektorával, Assef Shawkattal együtt tartóztatták le, aki a katonai hírszerzés főnöke volt, és február elején államcsínyt szeretett volna végrehajtani Damaszkuszban. Őt többszáz tiszttel és hozzá közel álló üzletemberrel együtt vették őrizetbe.

A szír ellenzék száműzetésben élő vezetője, Abd Al-Halim Khaddam szerint Shawkat háziőrizetben van, mert azzal gyanúsítják, hogy részt vett egy Hezbollah-vezető megölésében. Hayssam családja és ügyvédje nem erősítette meg a letartóztatás tényét. Az ügyvéd elmondta, legutóbb egy hónapja beszélt védencével, aki akkor nagyon beteg volt, és kórházi kezelésre szorult.

Omar Hayssamot terrorizmus vádjával távollétében 20 év börtönre ítélték a román hatóságok amiatt, hogy ő szervezte meg három román újságíró iraki elrablását. A szír származású üzletember hamis börtönorvosi igazolással és útlevéllel két éve, 2006 nyarán szökött ki az országból.