Leszedték az állványokat

Leszedték az állványokat
Nagyvárad- Az önkormányzat közleményében arról tájékoztatott, hogy leszerelték a Kossuth utcai neológ zsinagógában azokat a belső állványokat- az oldalsóak még maradtak-, melyek a kupola festését segítették elő, ugyanis ezek a munkálatok befejeződtek.

Amúgy a restaurálás az ütemtervnek megfelelően halad: a javításokkal és állagmegőrzésekkel közel 97 százalékban, a külső építészeti munkálatokkal 80, a belső építészeti munkálatokkal 70, a szerelésekkel 90, a murális festmények felújításával pedig 50 százalékban végeztek. A renoválással az Abed Nego Com cég van megbízva.
A beruházást Nagyvárad önkormányzata valósítja meg partnerségben a Debreceni Zsidó Hitközséggel, a Magyarország – Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében, amellyel párhuzamosan már renoválták a cívisvárosban levő, Kápolnási úti státuszkó zsinagógát is. A projekt teljes költségvetése 1.892.150 euró, amelyből 1.565.852 euró jut Váradnak. Ebből 1.190.016 euró az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, illetve az államháztartásból származó vissza nem térítendő támogatás, 375.835 euró pedig a helyi költségvetésből biztosított önrész. A restaurálás után az épület multifunkcionális teremként fog működni, kiállításokat, koncerteket, könyvbemutatókat lehet majd szervezni benne, melyeken vallási hovatartozásától függetlenül részt vehet bárki, illetve valószínűleg vonzó turisztikai célpont is lesz.