Lesz magyar felvételi az orvosin

Lesz magyar felvételi az orvosin
Volt hatása a Bihari Naplóban közölt felvetésnek, így a következő tanévben lesz magyar nyelvű felvételi vizsga a nagyváradi egyetem orvosi karán.

 

A Nagyváradi Egyetem Orvosi és Gyógyszerészeti Karának kari tanácsa legutóbbi ülésén megszavazta azt, hogy a soron következő felvételi vizsgák alkalmával a felsőfokú tanintézmény magyar nyelvű felvételi vizsgákat is tartson. A részletekről dr. Pallag Annamária az orvosi egyetem dékánhelyettese tájákoztatta lapunkat elmondva, hogy az elmúlt időszakban – egyébként többek között a Bihari Naplóban a témában közölt cikk hatására is – összesen százöt kérvény érkezett a kar titkárágára arról, hogy legyen magyar nyelvű felvételi vizsga a váradi orvosin. Ezek nyomán a kari tanács elgoadta azt a javaslatot, hogy magyar nyelvű felvételit is szervezzenek a következő tanév elején.

Dr. Pallag Annamária hozzátette, hogy az elkövetkező időszakban az egyetem felveszi a kapcsolatot a magyar tannyelvű iskolákkal, amelyektől segítséget kér abban, hogy fordítsák le magyarra a felvételihez szükséges tananyagnak azt a részét, ami még nincs meg magyarul az egyetemnek. Dr. Pallag Annamária kiemelte, hogy a felvételire való beiratkozáskor a jelentkezőknek ismét jelezniük kell majd azt, hogy magyar felvételi vizsgát igényelnek. Ennek formája még nincs eldöntve: lehet, hogy egy külön kérvényben kell majd ezt kérvényezni, illetve lehet, hogy a beiratkozási formanyimtatványon fog szerepelni ez opcióként. Dr. Pallag Annamária kérdésünkre válaszolva elmondta azt is, hogy a magyar nyelvű felvételi megszervezése mellett a kar nem tett le arról, hogy magyar tannyelvű szekciókat hozzon létre az orvosi karon.

Pap István