Lesz-e értelme az országos takarítási akciónak?

Lesz-e értelme az országos takarítási akciónak?
A környezetvédelmi civil szervezetek értelmetlennek tartják a Let’s do it, Romania! elnevezésű országos takarítási akciót, addig amíg a hatóságok nem lépnek fel komolyan az illegális szemetelők ellen.

Szatmári önkéntesek is bekapcsolódtak a Let’s do it, Romania! elnevezésű országos akcióba, melynek célja, hogy egy nap alatt, szeptember 25-én megtisztítsák az országot a szeméttől. Az ötlet a másfél millió lakosú Észtországban indult el, ahol 2008 május 3-án 50 000 önkéntes 10 000 t szemetet gyűjtött össze. Az akció honlapján látható, hogy a környezetvédelmi minisztérium és az alárendeltségébe tartozó intézmények, az Országos Erdőgazdálkodási Hivatal-Romsilva, turisztikai, kulturális minisztériumok, és egyéb intézmények csatlakoztak a megmozduláshoz, az ismert civil szervezetek közül viszont csak 2-3. A szatmárnémeti EKE sem csatlakozott a kezdeményezéshez, a szervezet tagjai között vita bontakozott ki a részvételt illetően. Márk-Nagy János ökológus, az egyesület igazgatója ellenzi az akcióhoz való csatlakozást. –A környezetvédelemmel foglalkozó civilek a különböző levelező listákon vitatták meg a problémát, tavaly novemberben pedig a szebeni zöld civil csúcstalálkozón eldőlt, hogy a Környezetvédelmi Koalíció nem vesz reszt az akcióban–állítja a szakember–, amely szerintük nem hoz megoldást, hiszen amíg a környezetvédelmi hatóságok nem oldják meg a hulladékgazdálkodás problémáját, és nem büntetik meg az illegális szemetelőket, addig azok a jövőben is a környezetbe fogják kirakni a hulladékot. A civilek nem bojkottálják az akciót, csak nem vesznek részt benne. A példaként felhozott országokban is akkor szerveztek meg hasonló takarítást, amikor már működött a hulladékhasznosító rendszer, és ez egy un. „utolsó takarítás” volt. Nálunk viszont, még sok idő kell elteljen, amíg egy „utolsó takarításra” kell majd mozgósítani az embereket, hangsúlyozta Márk Nagy János.

Illegális fűrésztelepek

A romániai civilek több ezer illegálisan működő fűrésztelepet számoltak meg az országban, melyek működésekor több ezer tonna fűrészpor, és egyéb hulladék kerül a szabadba szennyezve a réteket, erdőket, vizeket. Romániában óriási mennyiségű illegális hulladék van szétszórva a környezetben, melynek összeszedése nem egy napot, hanem több évet fog igényelni, zárta le a szakember

Pándi Annamária