Leonardo szerkezetei a várban

Akt.:
Leonardo szerkezetei a várban
Jövő áprilisig a reneszánsz kori zseni halálának idei 500. évfordulója alkalmából Leonardo da Vinci szerkezeteit bemutató interaktív kiállítás tekinthető meg a várbeli várostörténeti múzeum gyerekrészlegén (MoO Kids) Tervrajzok és mechanizmusok, virtuális játékok és valóság címmel.

 

A látogatók (szülők és gyerekek egyaránt) ki is próbálhatják a szerkezetek többségét. Átélhetik a repülés élményét, az esést és a csúszást, a gravitáció hatását az emberi testre a VR-szemüvegek (a virtuális valóságot megjelenítő eszközök) segítségével, melyeket a szervezők a rendelkezésükre bocsátanak.

Angela Lupşea múzeumigazgató lapunknak azt nyilatkozta: Debrecenben látta a kiállítást a Kerekerdő Élményparkban, és rögtön arra gondolt, tesztelni lehetne Leonardo masináit akár itt, Váradon is; ennek érdekében aztán felvette a kapcsolatot az ezeket üzemeltető Kun Attilával. A gépek a polihisztor leírásai, tervrajzai alapján készültek. Leonardo több évszázaddal ezelőtt megtervezte ezeket, nekünk pedig lehetőségünk adódik arra, hogy megtegyük azt, ami neki nem sikerült, vagyis hogy átéljük a repülés élményét, a siklást, a zuhanást. Magának a gravitációnak a testre gyakorolt hatását a modern technológia, vagyis egy VR-szemüveg segítségével, amelynek köszönhetően akár egy fakerékpárral autópályán is előzhetünk, száguldozhatunk, vagy beülhetünk egy harci szekérbe.

A szerkezeteket készítő faszobrász, Antal Lajos azt mondta: vannak egyszerűbb és bonyolultabb szerkezetek, azt szerették volna, hogy ugyanazon térben elevenedjenek a Leonardo-korabeli régi játékok és a legújabb, legkorszerűbb virtuális technikák. Körülbelül két tucat tárgyat állítottak ki, kisebbeket és nagyobbakat egyaránt.

A kiállítás jövő év áprilisáig marad Váradon. A belépés kerek időpontokban történik, októberben az utolsó csoportot 17 órakor, novembertől kezdve pedig 16 órakor engedik be. Tízfősnél több csoportok esetében előzetes regisztráció szükségeltetik, információk a 0359/191-096-os telefonszámon, a contact@muzeulmoo.ro e-mail címen kaphatóak. Egy jegy 10 lejbe kerül.

 

Ciucur Losonczi Antonius