Lényeges büntetést kaphatnak

Lényeges büntetést kaphatnak
Nőtt a törések, ficamok száma az elmúlt hetekben. Nyugdíjas, idős olvasónk panaszolta el a napokban, hogy nem tud kimenni az utcára, annyira csúszik a járda a tömbház előtt.

Dr. Faragó Györgytől, a megyei kórház ortopéd főorvosától megtudtuk, hogy az utóbbi hetekben nőtt a töréssel, ficammal jelentkezők száma a klinikán. Összességükben nem jelentkeznek többen, mint eddig, de arányukat illetően ő maga számottevően gyakrabban találkozik esések által okozott végtag- és csípősérülésekkel. Azoknak ugyanis, akik elesnek, leggyakrabban a csuklójuk, bokájuk törik, de a csípősérülések is gyakoriak. A napokban, az egyik ügyelet során szinte „fénymásolt” esetekkel találkoztak.

Szakértők szerint egyébként főleg az időseknek nagyon kell vigyázniuk, ők ugyanis az esések nyomán könnyebben szenvednek csonttörést és a sérüléseik rendszerint nehezebben is gyógyulnak, gyakrabban van szükségük utókezelésre, gyógytornára, a combnyaktörés elszenvedőinek nagy része pedig soha többé nem lesz képes járni.

Hiába szóltak

Amint 76 éves olvasónk, Cseh Piroska tegnap elmondta, a Șelimbărului utcán a blokkok között már jó ideje tiszta jég a járda, a tömbházban sok az idős ember, nem mernek kimenni az utcára, nehogy elessenek. „Ötvenhárom éve lakunk itt, eddig a férjem lapátolta el minden évben, soha egy banit sem kapott ezért. De most két hónapja megműtötték sérvvel, s gondoltuk, megoldható másképpen is” – mondta el olvasónk. Viszont a tulajdonostársulás vezetőjének hiába szóltak. Miután szóvá tették, a társulás alkalmazottja sót szórt a járdára, de az korántsem volt elég, hiszen több hetes hó és jég volt már rátapadva. Megfelelt volna nekik az is, ecsetelte olvasónk, ha a tulajdonostársulás szerződtet valakit, hogy ellapátolja, a lakók kifizették volna a munkát, de a társulás nem tett semmit ez ügyben. Úgyhogy végül mégiscsak olvasónk hetvennyolc éves férje oldotta meg a kérdést, kiment és ellapátolta a jeget, mint mindig az elmúlt több mint fél évszázad során. Jelenleg a tömbház közvetlen közelében biztonságosan lehet ugyan közlekedni, de kissé távolabb ugyanaz a helyzet, mint eddig.

Bírságolhatnak

Amint Petri Csillától, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal sajtószolgálatának munkatársától megtudtuk, a Helyi Tanács tavalyi, 720. sz. határozata alapján ezer és kétezer ötszáz lej közötti bírság róható ki abban az esetben, ha a tulajdonos, vagy a tulajdonostársulás nem tisztítja el a havat, jeget az ingatlanhoz tartozó, illetve a ház előtti járdáról. A Helyi Rendőrség végzi az ilyen irányú ellenőrzéseket, az intézményt a 0259/969 számon lehet értesíteni, illetve a honlapjukon szintén szereplő 0733–055–420 telefonszámon. Mint megtudtuk, ezen a télen eddig négyszáz esetben szólították fel az érintetteket, hogy takarítsák el a rájuk eső járdát, vagy járdarészt. Abban az esetben bírságolnak, ha az érintettek a felszólítás ellenére sem tesznek eleget kötelezettségüknek.

Neumann Andrea

Címkék: , , ,


A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .