Lengyel külügyminiszter: rossz hír Európa számára a Brexit

Lengyel külügyminiszter: rossz hír Európa számára a Brexit
Rossz hír a Brexit Európa számára – jelentette ki Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter péntek reggel a TV Republika lengyel konzervatív hírtelevízióban, arra reagálva, hogy a kilépés támogatói kerültek többségbe a Nagy-Britannia EU-tagságáról kiírt népszavazáson.

“Ez rossz hír Európa és Lengyelország számára egyaránt” – mondta Waszczykowski, hozzátéve: az Egyesült Királyságra nézve a kilépés destabilizációt jelent.
“Mindnyájan meg akarjuk őrizni az EU-t, kérdés csak az, hogy milyen formában” – hangsúlyozta a lengyel diplomácia vezetője, úgy értékelve: jelenleg két, akár több évig is elhúzódó folyamat várható: a brit távozással párhuzamosan az EU-brit kapcsolatok új formájáról folytatnak majd tárgyalásokat.

Elmondta, hogy kedden Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke telefonon felhívta Beata Szydlo lengyel kormányfőt. “Előre látta a most bekövetkezett helyzetet, a brüsszeli tisztségviselők készültek erre a népszavazási eredményre, és ez valóra is vált” – mondta Waszczykowski.
A külügyminiszter később a lengyel közszolgálati rádiónak is nyilatkozott, mondván: a távozási folyamat befejezéséig Lengyelország tagállamnak tekinti az Egyesült Királyságot, ragaszkodik az uniós szerződések betartásához, és odafigyel a szigeteken élő lengyelek érdekeinek biztosítására is.

Arra az újságírói kérdésre, hogy az új helyzetben az EU-ban Németország válik-e Lengyelország természetes stratégiai partnerévé, Waszczykowski úgy válaszolt: gazdasági értelemben most is Berlin Varsó uniós főpartnere, ahogyan az Egyesült Királyság eddig a biztonságpolitikában volt az.
Ryszard Czarnecki, a kormányzó Jog és Igazságosság párt európai parlamenti (EP) képviselője, az EP elnökhelyettese szerint Nagy-Britannia távozása “óriási veszteség” az EU számára.
Czarnecki a lengyel közszolgálati rádióban nyilatkozva kijelentette: a britek távozásáról szóló döntés azt is jelenti, hogy Európa külkapcsolataiban meggyengül, és a lengyelek számára különös súllyal bír az a tény, hogy ez az Oroszországgal való viszonyra is vonatkozik.
Németország szerepe az új helyzetben erősödni fog, ez “bizonyos mértékben Franciaországra is vonatkozik” – vélte az EP elnökhelyettese.
Czarnecki szerint a Brexit hatással lehet az Egyesült Királyságban élő lengyel közösségre is, melynek egy része várhatóan visszatér Lengyelországba. A brit szigeteken főleg munkavállalás céljából tartózkodó lengyelek számát mintegy 850 ezerre becsülik.

A Brexit “Nagy-Britannia végét jelenti, az EU számára pedig nagy változást hoz” – értékelte a TVN24 hírtelevíziónak nyilatkozva Aleksander Kwasniewski volt lengyel államfő. A brit távozás szerinte “többéves sokkot” okozhat Európában, mely “a nacionalisták és a populisták szerepének erősödésével jár”.
Lengyelországnak ebben a helyzetben erősítenie kell az EU-n belüli kapcsolatait, nem lenne jó, ha “alternatív csoportosulásokra, például a visegrádi országcsoportra helyezne nagy hangsúlyt” – vélte Kwasniewski, elutasítva egyúttal az EU föderalizációjára irányuló törekvéseket.

Grzegorz Schetyna volt külügyminiszter, a vezető ellenzéki párt, a Polgári Platform elnöke, a Radio Zet lengyel kereskedelmi rádiónak nyilatkozva azt hangsúlyozta, hogy Európa “ne reagáljon idegesen, ne sértődjön meg Nagy-Britanniára”. “Nagy távolságtartás szükséges, valamint jó ötletek arra vonatkozóan, hogyan lehet csökkenteni a brit döntésből következő veszteségeket” – értékelte.
Schetyna figyelmeztetett annak veszélyére, hogy Európában a jobboldali pártok a brit út követésére törekednek majd, és szorgalmazta a lengyel-német-francia tárgyalási formátumban, az úgynevezett weimari háromszögben folytatott együttműködés szorosabbá tételét.