Lengyel államfő Bukarestben: erősíteni kell a NATO jelenlétét a térségben

Lengyel államfő Bukarestben: erősíteni kell a NATO jelenlétét a térségben
A NATO keleti szárnyának megerősítését szorgalmazta Andrzej Duda lengyel és Klaus Iohannis román államfő kedden Bukarestben a lengyel elnök hivatalos látogatása alkalmából tartott közös sajtóértekezleten.

Duda a néhány éve lezajlott NATO-bővítés magától értetődő következményének nevezte azt az igényt, hogy erősítsék az észak-atlanti szövetség csapatainak jelenlétét Európa ezen térségében. Mint mondta: egyetértettek vendéglátójával abban, hogy erre a szövetség kiegyensúlyozott fejlődése érdekében is szükség van. Szerinte következetesen kell javítani a NATO infrastruktúráját, amelyet a NATO-csapatokon kívül az egyes tagországok saját hadereje is igénybe vehet gyakorlatozásra.
Duda együttérzését fejezte ki a péntek esti bukaresti tűzvész áldozatai miatt és felajánlotta egy égési sérülésekre szakosodott lengyelországi kórház segítségét. Romániai látogatásán a lengyel államfő egyébként hétfőn legelőször a tragédia zarándokhellyé vált helyszínét kereste fel, ahol mécsest gyújtott az áldozatok emlékére.
Iohannis úgy vélte: a NATO keleti szárnya fontosabbá vált, mint valaha. Mint mondta, nem szeretné, hogy a NATO figyelme elterelődjék a keleti szárnyról, attól függetlenül, hogy a térségről szóló hírek esetleg hátrébb kerülnek a televíziók híradóiban.
Mint mondta: az idei hadgyakorlatok is a térséggel kapcsolatos megnövekedett aggodalmat jelzik. Szerinte a küszöbön álló bukaresti regionális NATO-csúcsnak az az üzenete, hogy a térségnek szentelt figyelem nem maradhat ideiglenes, taktikai jellegű, hanem a keleti szárny megerősítése a NATO stratégiai, geopolitikai célkitűzése kell legyen.
A lengyel köztársasági elnök a közép- és kelet-európai államfők bukaresti találkozója előtti napra időzítette romániai látogatását: szerdán Duda és Iohannis társelnökségével rendezik meg a – jövő évi varsói NATO-csúcsértekezletet megelőző – regionális NATO-csúcsot, amelyen Lengyelország és Románia mellett Magyarország, Csehország, Szlovákia, Litvánia, Lettország, Litvánia és Bulgária vesz részt. Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviseli a szerdai bukaresti találkozón.