Lendületben van a megye gazdasága

Lendületben van a megye gazdasága
© Szerdahelyi Róbert, az Erste Bank kis- és középvállalati igazgatója.
Megyénkben az átlagot meghaladóan bővült a kis- és közepes vállalati szektor hitelállománya.

Miskolc. Idén is jelentős növekedésre számít a vállalati hitelezésben, illetve ezen belül a kis- és középvállalkozások (kkv) finanszírozásában az Erste Bank Hungary. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2018-ban a vállalati hitelállomány 892 milliárd forinttal bővült, amely 13,6 százalékos gyarapodást jelent. A kkv-szektor hitelállománya közel 12 százalékkal nőtt tavaly.

Gazdasági erő

Az Erste Bank ennél is dinamikusabb bővülést tudhat magáénak. „A vállalati hitelállomány 21 százalékkal gyarapodott tavaly – mondta el Szerdahelyi Róbert, a bank kis- és középvállalati igazgatója. – A kkv-szektor esetében az új kihelyezések 16 százalékkal bővültek éves összevetésben, s ennek eredményeként az állomány 23 százalékkal gyarapodott 2018-ban.” Lendületes növekedést mutat a kkv-finanszírozás Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is: az állomány közel 17 százalékkal emelkedett egy év alatt, míg a hitelezett ügyfelek száma 9 százalékkal haladta meg tavaly év végén az egy évvel korábbit. „A hitelfelvételek dinamikus bővülése a megye gazdaság erejét mutatja, ugyanakkor van még tér a további bővülésre” – tette hozzá az Erste Bank kkv-üzletágának vezetője.

Meghatározó szerepben

A mikro-, kis- és közepes vállalkozások adják a magyar gazdaság erejét, ezek a cégek teszik ki a működő hazai vállalkozások több mint 90 százalékát, foglalkoztatják a munkavállalók felét, és adják a GDP negyedét. Az elmúlt évben ez a szektor adta a magyar gazdasági növekedés alapját, amit mutat, hogy jelentősen nőtt a hitelfelvétel is – vagyis a vállalkozók szerint érdemes beruházni a növekedésbe.

 

– PR cikk –

Címkék: