Lemondtak az általános sztrájkról

L. Bărăscu
L. Bărăscu
Elégedettek vagyunk a tárgyalások eredményeivel, lemondunk az általános sztrájkról – nyilatkozta kedden a kormány képviselővel való tárgyalásokat követően Leonard Bărăscu, a Sanitas Szakszervezeti Szövetség országos elnöke.

A szakszervezeti bizalmi hét pontban foglalta össze a tárgyalások eredményét.

,,Pótlólagos összegeket utalnak ki minden olyan egészségügyi alkalmazottnak, aki kevesebb bért kap, mint 2018 februárjában. Ez az összeg teljes egészében fedezi a különbséget. Megmaradnak a pótlékokra vonatkozó érvényben lévő korlátozások, de mindenütt biztosítják a pótlékok minimális szintjét. Lehetőség lesz a 30 százalékos keret átlépésére az egyetlen szakra specializálódott kórházakban és a mentőszolgálatnál. Kizárólag alaposan megindokolt esetekben, a pótlékok minimális szintjének biztosításához szükséges összegeket kormányhatározattal biztosítják” – nyilatkozta Bărăscu.

A szakszervezeti vezető elmondta: az orvosok ügyeleti pótlékát nem a 30 százalékban maximált pótlékalapból fizetik, folytatják a kollektív munkaszerződés tárgyában megkezdett tárgyalásokat, újrafogalmazzák az ápolási igazgató alkalmazási feltételeit, és nem utolsó sorban az egészségügyi asszisztensnek megfelelő besorolásba kerülnek a bábák és a nővérek. Mindezek már május hónaptól hatályba lépnek – tette hozz Bărăscu.

A tárgyalásokon Viorica Dăncilă miniszterelnök, Sorina Pintea egészségügyi miniszter, Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter, Daniela Pescaru pénzügyminisztériumi államtitkár, a Sanitas és a Solidaritatea Sanitară szakszervezeti szövetség tagjai vettek részt.

,,Miután megköttetett a fenti egyezség, lemondunk a május 11-re tervezett általános sztrájkról” – jelentette ki Leonard Bărăscu, a Sanitas Szakszervezeti Szövetség országos elnöke.

www.agerpres.ro