Lemondott párttisztségeiről Vasile Blaga, a román Nemzeti Liberális Párt korrupciógyanúba keveredett társelnöke

Akt.:
Lemondott párttisztségeiről Vasile Blaga, a román Nemzeti Liberális Párt korrupciógyanúba keveredett társelnöke
Lemondott a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) élén betöltött társelnöki tisztségéről Vasile Blaga szerdán, röviddel azt követően, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) befolyással való üzérkedéssel gyanúsította meg.

A vádhatóság szerint Blaga 2009 és 2012 között több ízben törvénytelenül szerzett pénzt pártja számára, ezért szerdán kéthónapos hatósági felügyelet alá helyezte a politikust.

Blagát 2012-ben választották az akkor még önálló Demokrata Liberális Párt (PDL) elnökévé, amióta pedig a jobbközép alakulat 2014-ben összeolvadt a PNL-vel, az új pártban – amelynek éléről Klaus Iohannist államfővé választották – Blaga társelnöki tisztséget tölt be.

A ploiesti DNA által kezdeményezett bűnvádi eljárás a 2009-2012-es időszakra vonatkozik, amikor Blaga a Demokrata Liberális Párt (PDL) főtitkára volt. A DNA szerint Blaga – és pártjának egy másik tisztségviselője – 10-25 százalékos “részesedést” követelt a PDL részére egy üzletembertől, annak fejében, hogy a cégét előnyös állami szerződéshez juttassák. A DNA egy 200 ezer, és egy 500 ezer eurós illegális pártfinanszírozási esetet írt le szerdai közleményében, amelyek állítólag Blaga tudtával történtek.

A PNL korrupciógyanúba keveredett vezetője az ügyészségről való távozását követően fél órán belül bejelentette lemondását. Blaga szerdai közleményében rámutatott: a PNL társelnökeként nem követelhetné meg többé kollégáitól a párt etikai kódexének betartását, ha ő maga nem felel meg a kódex előírásainak. Hozzátette: ártatlanságát az igazságszolgáltatás előtt fogja bebizonyítani.

Blaga a PNL kampányfőnöki tisztségéről is lemondott.

Decemberben parlamenti választásokat rendeznek Romániában és eddig több jele volt annak, hogy a PNL korrupcióellenes szlogenekkel igyekszik alternatívát kínálni a választási győzelemre esélyesebbnek tartott Szociáldemokrata Párttal (PSD) szemben. Klaus Iohannis államfő is több ízben arra kérte a választókat, hogy ne szavazzanak olyan pártokra, amelyek bűnvádi eljárás alatt álló, vagy már elítélt jelölteket indítanak listáikon.

A PNL-t most a párt másik társelnöke, Alina Gorghiu egyedül vezeti, aki a liberális szárny képviseletében, Klaus Iohannis államfővé választása után jutott a pártfúzió nyomán létrejött, európai néppárti tagsággal rendelkező új jobbközép párt élére.

(MTI)