Lemondott az egyetemi reformer

Lemondott az egyetemi reformer
Megújulást szorgalmazott a Nagyváradi Egyetemen egy rektorhelyettes. Végül lett is változás: ő maga távozott, mivel elképzeléseit nem tudja keresztülvinni. Egy büntetőügyben is fejlemény van.

20.141 hallgatóval a különféle szakokon és képzési formákban, megkezdte a tanévet a Nagyváradi Egyetem is. Ebből az alkalomból nyitó sajtótájékoztatót tartott a rektor, Constantin Bungau. Mint megtudtuk, a kisvárosnyi diákra 498 tanerő jut. A tanintézet vezetője szerint az oktatók fizetései idén nem fognak csökkenni. Csökkent viszont az alapképzésben, mesterképzésben és doktori képzésben részt vevők száma: ők összesen 14.100-an vannak most, ami a rektor szerint kevés. Bungau azt is elmondta: 2016 tavaszán várható rektorválasztás, ám már most elkezdték a szükséges menetrend összeállítását. Nemsokára egyes szakok újraakkreditálása is aktuálissá válik.

Távozott

A tájékoztató elején pár percre megjelent az egyik rektorhelyettes, Sipos Sorin is, sőt, ő beszélt először. Rövid bejelentése arról szólt, hogy lemond posztjáról, és csak oktatóként marad az egyetemen. A sajtó többszöri kérdésére is csak annyit mondott, hogy “objektív és szubjektív okok miatt” távozik. Végül annyit mégis hozzátett: “Két és fél éve voltam rektorhelyettes. Már egy éve gondolkodom rajta, hogy lelépek. Hogy mi az oka? Nos, több is van, de mondjuk most az említeném, hogy elegendő pénz nélkül nem lehet fejleszteni. Ezért október 10-én már beadtam felmondásomat”. Ezt követően teátrálisan kezet szorított a rektorral, és elhagyta a helyszínt. Maga a tanintézmény vezetője annyit fűzött még hozzá: “reméltem, hogy meggondolja magát, de nem tudtam meggyőzni”.
Úgy tudjuk egyébként, hogy pont a felmondás beadása után, azaz október 10-e után érkezett kiegészítő támogatás az egyetemnek, Bukarestből. Ám ez a pénz sem elég. Különben pedig a felmondás hátterében információink szerint más is áll. Mégpedig az, hogy Sipos azt szerette volna, ha alapjaitól indulva megreformálják az egész egyetemet – megpróbálta, nem ment, így ő ment. A reform egyik ellenzője egyébként épp az a Constantin Bungău rektor volt, aki megválasztásakor Sipost is bevette csapatába. A lemondott vezető a nemzetközi kapcsolataikért és a kutatásokért volt felelős. Hogy mi lesz most, arról az egyetem első embere még nem döntött: most ideiglenes helyettest nevezhet ki a posztra, vagy a többi rektorhelyettes – Ioan Gheorghe Ţară, Marcel Roşca, Marcela Prada, Simona Trip – egyike veszi át e teendőket is.
Egyesek szerint egyébként az egyetemen a személyzet bére 5-6000 lej, egyes oktatóké pedig 12-15000, úgyhogy alulfinanszírozásról kevésbé lehet beszélni, mint rossz gazdálkodásról.

Büntetőügy

Felmerült a tájékoztatón egy másik ügy is. Marcela Prada, az egyetem vagyonáért felelős rektorhelyettes irodájában pár hete rendőrök jártak, bizonyítékok után kutatva. A tanintézet és a CIAC cég szerződést kötött egy 402 férőhelyes bentlakás megépítésére. A munkálatok azonban állandóan kicsúsztak a határidőből, így a szerződés érvényességét egyre csak hosszabbították. Egyszer azonban feltűnt a hatóságoknak, hogy a legutóbbi hosszabbítási okmány iktatási dátuma még az előtti, hogy egyáltalán magát a papírt aláírták volna a valóságban. Így vizsgálódni kezdtek. Az építés amúgy 1998 óta húzódik. A rektor most azt mondja, ők nem kaptak elegendő finanszírozást, ezért ezúttal 2015-ig szeretnék kitolni a határidőt. A vonatkozó szerződést pedig azért iktatták hamarabb, mint ahogy egyáltalán aláírták, mert tévedésből a szükséges irat hamarabb készült el, mint ahogy az egyetem vezetése eldöntötte, hogy kellene egy ilyen, és aláírnák. Bungau szerint a jogtanácsosok a hibásak. Minden esetre a nyomozás tart, csalás gyanúja miatt, a rektor viszont úgy véli, “a hatóságok biztosan megértik majd, hogy csak egy tévedés van itt…”

Szeghalmi Örs