Lemondott Andrei Marga a Román Kulturális Intézet éléről

Lemondott Andrei Marga a Román Kulturális Intézet éléről
Lemondott Andrei Marga filozófus a román kulturális külképviseletek ernyőszervezeteként működő Román Kulturális Intézet (ICR) elnöki tisztségéről, miután a szenátus külügyi és kulturális bizottsága hétfői együttes ülésén leváltását javasolta.

A volt külügyminisztert, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem volt rektorát a bukaresti kormányban részt vevő Nemzeti Liberális Párt (PNL) javasolta tavaly szeptemberben az ICR élére. Eltávolítását előrevetítette, hogy Victor Ponta szociáldemokrata (PSD) miniszterelnök a múlt heti kormányülésen nyilvánosan bírálta az ICR vezetését.

Hivatalosan azt rótták fel Margának, hogy nem terjesztette a parlament elé az ICR 2012-es költségvetési jelentését, a román média azonban a bukaresti kormánypártok közti hatalmi harcot sejti eltávolítása hátterében.

A román sajtó több ízben beszámolt arról, hogy súrlódások vannak Andrei Marga és Titus Corlatean szociáldemokrata külügyminiszter között. Marga állítólag egy sor olyan személyi döntést hozott – leváltott, illetve kinevezett vezetőket az ICR külföldi kirendeltségeinél – amelyeknél megkerülte a külügyminisztériumot, egyes megnyilatkozásaival pedig kínos magyarázkodásra kényszerítette a román diplomáciát. Néhány napja például a bukaresti külügyminisztérium a hotnews.ro portál megkeresésére válaszolva cáfolta Marga azon állítását, hogy a német szövetségi kormány jóváhagyta volna az ICR nürnbergi-müncheni fiókintézményének megnyitását.

Az ICR-t a Ponta-kormány – a jobboldali ellenzék tiltakozását kiváltva – tavaly júniusban rendelte a szenátus felügyelete alá, arra hivatkozva, hogy az ICR “túlontúl átpolitizált”, s az ICR korábbi vezetése 2009-ben a jobboldalhoz közel álló Traian Basescu államfő választási kampányát segítette.

Az ICR elnökének kinevezéséről és visszahívásáról a román szenátus dönt.