Lemondott a román belügyminiszter a hétfői légi baleset miatt

Lemondott a román belügyminiszter a hétfői légi baleset miatt
Lemondott Radu Stroe román belügyminiszter csütörtökön, miután a hétfői légi baleset mentési akciójának elhúzódása és az esettel kapcsolatos nyilatkozata miatt bírálatok érték a román újságírók és politikusok részéről.

Az Erdélyi Szigethegységben hétfőn lezuhant kisrepülőgép mind a hét utasa túlélte magát a balesetet, de ketten közülük meghaltak, mire a mentésben részt vevők csaknem hat óra elteltével rájuk találtak.

Stroénak nemcsak a mentés szervezetlenségét vetették a szemére, hanem az együttérzés hiányáról tanúskodó nyilatkozatát is. Amikor ugyanis esetleges felelősségét firtatták az újságírók, Stroe csak azon sajnálkozott, hogy az eset az ő miniszteri mandátuma idején következett be. Ezt pártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) is vállalhatatlannak találta és Crin Antonescu pártelnök kilátásba helyezte, a PNL megvonja tőle a politikai bizalmat.

Stroe azzal indokolta lemondását, hogy így próbálja megvédeni a szerinte igazságtalanul vádolt hivatásos mentőalakulatok becsületét, ugyanakkor bocsánatot kért “szerencsétlen, de nem rosszindulatú” nyilatkozatáért.

Victor Ponta kormányfő ezek után bejelentette, hogy a belügyminisztérium ideiglenes vezetését Gabriel Oprea közrendvédelmi és nemzetbiztonsági miniszterelnök-helyettesre bízta, a PNL pedig várhatóan február elseje körül nevesít újabb jelöltet a belügyi tárca élére.

Csütörtöki nyilatkozatában Ponta is teljes szolidaritásáról biztosította azokat a tűzoltókat, rohammentőket, csendőröket és rendőröket, akik nap mint nap nehéz körülmények között életeket mentenek. Kijelentette: ők semmiképp sem érdemelnek bírálatot a hétfői mentőakcióban tapasztalt hiányosságokért, annál is inkább, mert “egyre bizonyosabbá válik”: a repülésirányítás (ROMATSA) és a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) felelős azért, hogy nem sikerült korábban megtalálni a baleset túlélőit.

Ponta már szerdán leváltotta tisztségéből Catalin Chipert, a belügyminisztérium katasztrófavédelemért felelős államtitkárát, továbbá a ROMATSA és a STS vezetőjének leváltását is kezdeményezte.

A román kormányfő kérésére Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes jelentést készített arról, miként vettek részt a repülő roncsainak a keresésében az illetékes állami szervek. Ponta szerint a katasztrófavédelem, a ROMATSA és a STS elfogadhatatlanul lassan reagált, és munkájuk összehangolásában is hiányosságok voltak, ami jogos felháborodást keltett a közvéleményben.