Lemondott a megyei rendőrfőkapitány?

Lemondott a megyei rendőrfőkapitány?
Benyújtotta lemondását szerda este Liviu Popa Bihar megyei rendőrfőkapitány. Aznap délelőtt Dragoş Tudorache belügyminiszter azt nyilatkozta: az, hogy a rendőrfőkapitány Vasile Blaga volt belügyminiszter autóját vezette „nem illik a tisztségéhez” és „holnap meglátják, mi fog történni”.

Mint arról beszámoltunk, szeptember 5-én Liviu Popa egy könnyű balesetet okozott a brassói körgyűrűn, miközben Blaga autóját vezette. A Nemzeti Liberális Párt párt vezetője utóbb erről azt nyilatkozta: megkérte a rendőrfőkapitányt, hogy „néha mozdítsa meg” a Dízel motorral ellátott BMW-t.

Liviu Popa lemondása egyúttal ugyanaznap történt, amikor gyanúsítottként mintegy három órán keresztül kihallgatták a Román Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) nagyváradi székhelyén, egy olyan korrupciós ügyben, melyben rajta kívül más vezető pozícióban lévő rendőröket is gyanúsítanak – többek között a belényesi rendőrség, a belényesi vidéki rendőrség, továbbá a vasaskőfalvi és kerpenyédi rendőrőrsök vezetőit.

Az elmúlt héten a DNA ügyészei házkutatást tartottak mind a Bihar megyei rendőr-főfelügyelő otthonában, mind irodájában. Azt, hogy pontosan mivel gyanúsítják, egyelőre nem tették közzé, információink szerint egyébként Popa jelenleg szabadságát tölti.

Liviu Popa 2005 óta vezeti a Bihar megyei Rendőrséget, 2009-ben lemondott erről a tisztségről, hogy a Korrupcióellenes Vezérigazgatóság (DGA) vezetői pozícióját elfoglalhassa, 2010-től pedig a Román Rendőrség élére került. 2012 május 15-e óta a Bihar megyei Rendőrség vezetője volt.

Értesüléseink szerint csütörtök délelőtt Liviu Popa visszavonta lemondását, s ezt azzal indokolta, hogy számos kollégája igyekezett őt meggyőzni arról, hogy mégse mondjon le.

Címkék: ,