Lemond Csinta Samu a Krónika éléről

Lemond jövő héttől a Krónika című erdélyi napilap éléről Csinta Samu, az újság jelenlegi felelős szerkesztője. Romániai magyar sajtókörökben úgy hírlik, hogy Bayer Zsolt magyarországi publicista a megüresedő poszt várományosa.

Csinta elvállalta, hogy az újonnan megalakult Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben megpályázza Sepsiszentgyörgy polgármesteri székét a romániai helyhatósági választásokon. Ő 2003. április 1-je óta a felelős szerkesztője a Krónikának. Az MTI-nek szerdán elmondta: élete legszebb időszakai közé tartozik az elmúlt öt év, hiszen a lapnál felmerült anyagi és egyéb válságok ellenére az utóbbi két évben sikerült stabilizálni az újság helyzetét.
Úgy véli, hogy stílusos, karakteres, higgadt újsággá vált a Krónika, amely immár megkerülhetetlen tényezője a romániai magyar médiapiacnak. Hozzátette: azért mond le, mert a közéleti szerepvállalás és az újságírói munka az ő értékítélete szerint összeegyeztethetetlen.  
Az Erdély FM rádióprodukciós iroda szerint romániai magyar sajtókörökben úgy hírlik, hogy Bayer Zsolt a Krónika főszerkesztői posztjának a várományosa. Bayer azonban az Erdély FM-nek szerdán úgy nyilatkozott: nem tud arról, hogy ő lesz a Krónika főszerkesztője. “Én lennék a Krónika főszerkesztője? Nem tudom, de majd még gondolkodom rajta” – mondta Bayer. Csinta Samunak sincs tudomása arról, hogy a lap tulajdonosai “ilyen terveket forgatnának fejükben”, őt ugyanis nem tájékoztatták erről.

(MTI)