Lemond a pápa – A Szent Péter téren a hívők meglepetéssel fogadták a bejelentést

Lemond a pápa – A Szent Péter téren a hívők meglepetéssel fogadták a bejelentést
Meglepetés kísérte XVI. Benedek lemondásának bejelentését a Vatikán falain kívül is: az olasz közvéleményt, sajtót és politikát is váratlanul érte a pápa döntése.

 

“Ha a pápa úgy érezte, nem tudja tovább végezni munkáját, jól tette, hogy lemondott. Nem könnyű munka az egyház vezetése” – hangoztatták az olasz sajtó által megkérdezett hívők a római Szent Péter téren, ahol olaszok és külföldiek is megdöbbenve fogadták a pápa lemondásának hírét.

“Tanulnunk kellene tőle, megértette, hogy véget ért a missziója” – mondta egy olasz pap. Egy spanyol pap úgy nyilatkozott: “zseniális, csodálatos lépést tett, megerősítette a szabadság és az egyház iránti szeretetét”.

XVI. Benedek lemondásának híre azonnal elterjedt a római utcákon. Hétfőn ez volt a beszédtéma a presszókban, az autóbuszokon. Sokan a metróállomásokon levő képernyőkön sugárzott hírekből értesültek.

Angelo Bagnasco, az olasz püspöki kar (Cei) elnöke azt hangoztatta, hogy a döntés “fájdalommal és sajnálkozással” töltötte el a lelkét. Hozzátette, hogy XVI. Benedek a “mély belső szabadság példaképe”.

Az egyházfőhöz közel álló Christoph Schönborn bécsi érsek az AdnKronos olasz hírügynökségnek nyilatkozva “mély sajnálatát” fejezte ki hangoztatva, hogy XVI. Benedek döntése “új egyházi dimenziót nyitott meg”.

Marinella Pezzoni teológus, a római San Anselmo pápai egyetem professzora szerint “XVI. Benedek olyat tett, amit mindenki lehetetlennek tartott. Ki gondolta volna, hogy ezt a bátor lépést éppen Ratzinger képes megtenni?”

Giorgio Napolitano olasz államfő “bátor” döntésről beszélt. Andrea Riccardi, a Szent Egyed közösség vezetője szerint ez “több mint bátorság, evangéliumi üzenet”.

Mario Monti ügyvezető kormányfő Twitter-fiókján kommentálta a “megrázó” hírt. Pierluigi Bersani, a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkára “újdonságról “beszélt.

“A modernitás betört a Vatikánba” – írta a La Repubblica balközép napilap online kiadása.

A SkyTg24 olasz hírtelevízió tudósítója úgy értesült, XVI. Benedek a bíborosok előtt titokban tartotta döntését, amelyet egyedül személyi titkárával, Georg Gänsweinnel és Tarcisio Bertone bíborossal, szentszéki államtitkárral osztott volna meg. A szentszéki szóvivő szerint Angelo Sodano, a bíborosi testület dékánja is csak a bejelentés előtt pár órával értesült róla.

A Vatikán hangsúlyozta, hogy a pápa február 28-ig minden kötelezettségének eleget tesz. A hívők legközelebb a szerdai általános audiencián találkozhatnak XVI. Benedekkel.

Az olasz sajtó arra emlékeztetett, hogy a pápa lemondásáról elsőként tavaly februárban Luigi Bettazzi, a piemonti Ivrea tiszteletbeli püspöke beszélt. Akkor az Il Foglio napilap is bizonyosra vette XVI. Benedek közelgő távozását. Ugyanezt vitte filmre Nanni Moretti olasz rendező is 2011-ben a Habemus Papam című filmjében.