Lelkiismereti szavazás lesz

Lelkiismereti szavazás lesz
Bihar megye – A Magyar Polgári Párt Bihar megyei szervezete lelkiismereti szavazást javasol szimpatizánsainak a nagyváradi polgármesteri- és a Bihar megyei tanácselnök választáson.

Orbán Mihály, a Magyar Polgári Párt (MPP) országos alelnöke és Lengyel György a párt Bihar megyei elnöke tartott sajtótájékoztatót szerdán a választási listák leadási határidejének másnapján. Lengyel György bejelentette, hogy a párt a megyében összesen húsz településen indít helyi tanácsosi listát, ezek közül nyolc településen polgármesterjelöltet is indítanak. Összesen 276 jelöltjük van, ehhez jön még a Bihar Megyei Tanács jelöltlistájára felírt 43 személy. “Azért nem állítottunk jelölteket sok településen, mert nem akartunk konkurrenciát a magyar jelöltekkel” – fejtette ki Lengyel György, aki örvendetesnek nevezte azt, hogy csökkent azoknak a a magyaroknak a száma, akik román pártok színeiben indulnak a választásokon. Orbán Mihály leszögezte: Markó Béla az RMDSZ elnökének a hibájából nem jöttek létre koalíciós listák az RMDSZ és az MPP között.

Túl nagy tét

A Bihar megyei MPP nem állít megyei tanácselnökjelöltet és polgármesterjelöltet Nagyváradon, esélyt nyújtva ezzel az ezekre a tisztségekre pályázó magyar jelölteknek, jelentette be Orbán Mihály. Arra a kérdésünkre, hogy az MPP támogatni fogja-e Biró Rozália és Kiss Sándor megválasztását, Orbán elmondta: az MPP a szimpatizánsai lelkiismeretére bízza azt, hogy kire szavazzanak. “Nagyváradon már csak azért sem láttuk értelmét külön polgármesterjelöltet állítani, mert 1992 óta a magyar jelölt mindig a második fordulóba jutott, de aztán az etnikai szavazás nyomán mindig a román jelölt nyert” – tette hozzá. Mindkét politikus határozott nemmel válaszolt arra a kérdésünkre, hogy kért-e az MPP valamit, vagy kínált-e az RMDSZ valamit azért, hogy az MPP ne állítson saját jelöltet Nagyváradon és saját megyei tanácselnökjelölte. Orbán Mihály az is elmondta, hogy a két párt között semmilyen írásos megegyezés nem történt.

“Szóban megyegyeztünk abban, hogy nem folytatunk negatív kampányt” – tette hozzá. Lengyel György kifejtette: azért nem állítottak saját megyei tanácselnök jelöltet, mert ott túl nagy a tét és az MPP még nincs felkészülve arra, hogy abba a versenybe beszálljon. Orbán Mihály cáfolta azt a híresztelést is miszerint az MPP-ben felmerült az, hogy Jenei Imrét indítsa a nagyváradi polgármesterségért. Orbán szerint ez a híresztelés azután kapott lábra, hogy Jenei Imre ott volt a Lorántffy sportpályáért tartott hálaadó istentiszteleten.

Pap István