Leleplezték Mária királyné szobrát

Leleplezték Mária királyné szobrát
Nagyvárad – Többszázan gyűltek össze a Bémer-téren pénteken kora délután. Mária királyné szobrát Radu és Miklós herceg leplezte le, s az eseményen jelen volt Mária-Magdolna főhercegnő, Mária királyné unokája is.

 

A színház épülete előtt zajló rendezvény a román himnusz eléneklésével kezdődött el, majd Radu és Miklós herceg leleplezte a szobrot. „Éljen a király!”- skandálták néhányan, majd a Roman Ciorogariu ortodox líceum növendékei énekeltek. A szoborszentelést Mircea Ioniță, a nagyváradi helyőrség papja végezte el, ezt követően Ilie Bolojan polgármester Mária-királynénak az országhoz és a néphez írt testamentumából olvasott fel egy részletet. „A monarchia menti meg Romániát” – skandálták néhányan román nyelven ezt követően, majd dr. Ernest Oberlander Târnoveanu, a Bukaresti Nemzeti Történelmi Múzeum igazgatója szólalt fel. Kihangsúlyozta Mária királyné harciasságát, amellyel a román nemzet érdekeiért harcolt, „sokkal hatékonyabban, mint ahogy azt államfők tették”. Rávette Ferdinand királyt, hogy „felejtse el német mivoltát és Romániát szolgálja a végsőkig”, az első világháborút követő békekongresszuson pedig „nagyon hatékonyan lépett fel annak érdekében, hogy Romániának kedvező döntések szülessenek”. Amint a későbbiekben elhangzott, a monarchia Románia történelmének része, s a történelmet mindenkinek tisztelnie kell, politikai meggyőződésétől függetlenül, akárcsak azokat, akik „ezt az országot építették”.

Az ünnepség koszorúzással folytatódott – elsőként a kriályi család tagjai helyezték el koszorúikat, majd a prefektus, a Megyei Tanács elnöke, a polgármester, később többek között a Mária Királyné Színház, majd a Szigligeti Színház képviselői rótták le tiszteletüket a szobor előtt, nagyváradi intézmények, tanintézetek, szervezetek képviselői mellett. Magyar intézményvezetők nemigen koszorúztak, s észrevételeink szerint magyar iskolák sem képviseltették magukat.

Neumann Andrea