Liberális városvezetés Nagyváradon

Akt.:
Liberális városvezetés Nagyváradon
Nem volt kérdés, ki lesz a polgármester Váradon, az viszont igen, kik és milyen párt képviseletében lesznek alpolgármesterek. Az RMDSZ-nek nem lesz alpolgármestere.


Megalakult szerdán a nagyváradi helyi tanács, és hivatalba lépett az új polgármester is, valamint helyettesei. Mint ismeretes, a választások nyomán harmadik mandátumát kezdheti meg Ilie Bolojan a város élén, a PNL pedig a városban kétharmados többséggel bír. A megyei tanácsban, azaz a megye vezetésében viszont épp csak lecsúsztak erről, így az ellenzék, azaz a PSD, az ALDE és az RMDSZ ott, ha akar együtt többséget alkothat. Az RMDSZ a megyei tanácsban a PSD-vel és az ALDE-vel fogott össze, azonban a PNL is tárgyalt velük. Mindennek eredményeképp végül az RMDSZ nem kapott alpolgármesteri tisztséget Váradon az alakuló ülésen – de úgy is nézhetjük, hogy a PNL nem adott nekik, hiszen nem velük kooperál az RMDSZ.

Így aztán a váradi két alpolgármesteri tisztségre már eleve csak a PNL jelölt két ember: Birta Florint és Dacian Palladit, akit szerdán meg is választott a frissen megalakult tanács, 17, illetve 16 támogató vokssal.

Még a titkos szavazást követő szavazatszámlálási szünetben leköszönt Huszár István RMDSZ-es alpolgármester, aki immár (három másik párttársával együtt) tanácsosként folytatja. Rövid beszédében mindenkinek megköszönte az eddigi munkát, együttműködést. Ilie Bolojan új mandátuma megkezdésekor szintén rövid beszédet mondott. Ebben az infrastrukturális fejlesztések folytatását és a város „minél élhetőbbé tételének továbbvitelét” emelte ki, fő céljaiként.

Távol maradt

Amúgy kisebb közjátékkal indult a nagyváradi városi tanács alakulóülése. Ugyanis a korelnököt szólították a prezídiumba, ám a jelen lévő, a PSD-ből posztra került prefektus, Claudiu Pop, megkérte, hogy adja át neki az ülés vezetését, és bele is kezdett. Ekkor felszólalt az egyik PNL-s megválasztott tanácsos, és sérelmezte, hogy a PSD-hez kötődő Pop vezeti az ülést – aki némi vita után jelezte neki, hogy törvényileg lehetősége van rá.

Ezt követően aztán már minden olajozottabban ment: kiderült, hogy a 27 megválasztottból ketten hiányoznak, Fonoage Corina, illetve Mircea Malan volt alpolgármester, akit még mindig inkább megyei tanácsi elnöknek szeretne a PNL, ezért inkább nem is jött el, hogy ne a városi tanácsbeli mandátumát igazolják. E két személy mandátumát a tanács következő ülésén hagyják majd jóvá, ha szükséges. Fonoage külföldön van most.

Eskütétel

Megalakultak a frakciók is: a testület 3 pártból áll, a PNL-ből, a PSD-ből és az RMDSZ-ből. A PNL 18 emberrel van jelen a testületben, a PSD 5-tel, az RMDSZ 4-gyel. Megválasztották a frakcióvezetőket, majd formálisan lemondott tanácsos mandátumáról Ilie Bolojan, hogy polgármesternek beiktathassák. Tanácsosi helyére egy másik PNL-s került. A jelen lévő tanácsosok mandátumának igazolása után, letették az esküt, majd Bolojan is esküt tett.

Az alpolgármesterek jelölése következett, és a háttéregyezkedések után erre csak a PNL-sek jelöltek, majd a tanács voksolt. Gond nélkül alpolgármesterré is választották Florin Birtát és Dacian Palladit. Mindketten a PNL soraiból kerültek ki. Ezt követően tanácsi szakbizottságok alakultak.

Az új városi tanács összetétele: PNL – Florin Alin Birta, Dacian Salvator Palladi, Daniel Dumitru Negrean (frakcióvezető), Camelia Liana Buhaş, Marcel Daniel Dragoş, Camelia Mariana Dulcă, Traian Adrian Duşe, Adrian Ioan Felea, Teofil Laviniu Filimon, Ioan Lezeu, Mihai Maci, Florian Liviu Marinău, Grigore Morar, Adrian Revnic, Zdrîncă Ionel Marius, Romeo Ionescu (utóbbi a Ramada menedzsere, és a mandátumáról lemondott Bolojan helyét vette át); PSD – Nicolae Avram, Adelina-Mariana Coste, Aurel-George Mohan, Adrian Negrea, Liviu Sabău-Popa (frakcióvezető); RMDSZ – Huszár István Eric (frakcióvezető), Kecse Gabriella, Kirei Melinda és Kis Gábor Ferenc.

Szeghalmi Örs