Lehetséges végkifejlet: MPP-sek RMDSZ-színekben?

Lehetséges végkifejlet: MPP-sek RMDSZ-színekben?
Lesznek MPP-sek, akik RMDSZ színekben indulnak a választáson – állítja Lakatos Péter. Szerinte Székelyföldön képzelhető el leginkább ilyesmi.

“Azt tudjuk, hogy az RMDSZ továbbra is kormányon lesz az őszi választások után, csak egyelőre azt nem, hogy kivel.” E kijelentést Lakatos Péter, az RMDSZ parlamenti kepviselője tette mai nagyváradi sajtótájékoztatóján, amelyen a törvényhozási választásokon való esélyeket latolgatta. A politikus szerint ugyanis a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy az általa képviselt tömörülés nemcsak bejut a parlamentbe, hanem bármiféle kormánytöbbséghez kelleni fog. Úgy véli, várhatóan négypárti lesz a parlament (azaz rajtuk kívül a PNL, a PD-L és a PSD alkotja majd), esetleg elképzelhető még, hogy szerény eredménnyel bejut vagy a PRM vagy a PNG. Lakatos szerint úgy tűnik, hogy a PD-L-vel a többi párt nem akar majd együttműködni a kormányalakítás kapcsán, így az RMDSZ is főként abban gondolkodik, hogy vagy a liberálisokkal vagy a szocdemekkel alkotja majd a végrehajtást.

Dezertőrök?

Szóba került a tájékoztatón az RMDSZ és az MPP közötti egyezkedés is, amelynek tétje, hogy lesz e valami fajta együttműködés az őszi választások tekintetében a két párt között. Lakatos szerint csakis az a jó és támadhatlan változat a kooperációra amit ők ajánlottak – vagyis, hogy az MPP jelöltjei iratkozzanak ki saját pártjukból és az RMDSZ listáján induljanak. Kérdésünkre a politikus cáfolta Szász Jenő MPP- vezető ama nyilatkozatát, amelyet nemrégiben portálunknak adott és amelyben úgy vélte: az RMDSZ javaslata lényegében az MPP bekebelezését célozza és Markóék később a pártfegyelemre hivatkozva, szankciókkal fenygetnék, zsarolnák azokat, akik ilymódon kerülnek be a parlamentbe. “Ugyan kit zsarolt valaha is az RMDSZ? Zsaroltuk mi például Szilágyi Zsoltot, Toró T. Tibort, akik immár a másik oldalon állnak?” – így reagált erre Lakatos.

Jelezte ugyanakkor, hogy az esetleges együttműködésről szóló tárgyalásokat e hónap végéig le kell zárni, az RMDSZ ugyanis július 31-ig kidolgozza a jelöltállítás eljárását, majd megkezdi a jelöltek listáinak összeállítását.

Megkérdeztük a honatyától, konkrétan mit gondol, lesz-e RMDSZ-MPP kooperáció végül, tekintve, hogy jelenleg mindkét fél elveti a másik javaslatait. Lakatos Péter erre úgy reagált: “Lesz olyan része az MPP-nek, amely az RMDSZ-el közösen indul. Főleg Székelyföldön lesznek olyan polgári pártiak, akik az RMDSZ-listán indulnak majd.”

Szeghalmi Örs