Lehetőség utcagyerekek számára

Lehetőség utcagyerekek számára
A Szatmárnémeti STEA Egyesület évek óta foglalkozik utcagyerekekkel és azokkal, akik az utcán élnek. Alternatív megoldásokat keresnek számukra. Az eddigi eredményeik tükrében minden esélyük meg van arra, hogy a propgramban résztvevő fiatalok életében jelentős változás következzen be.

A Francia Külügyminisztérium PROCOPIL programjának finanszírozásával folyik egy kilenc hónapos kísérlet. A program keretén belül a STEA Egyesület utcagyerekeket szeretne integrálni a közösségbe, intenzív képzésben részesíteni és a független élethez szoktatni. Jelenleg 3 fiatal (16, 19 és 22 évesek) tartózkodik az általuk bérelt lakásban. Egyikük a beköltözés óta munkát is kapott egy építkezésen. Az Egyesület szociális munkásokkal és egy képzett nevelővel dolgozik együtt, hogy a rendelkezésre álló idő alatt a fiatalok elsajátíthassanak minden olyan tudnivalót, amely ahhoz szükséges, hogy megállják a helyüket az egyesület támogatása nélkül is az életben. Olyan fiatalok vehetnek részt a programban, akik eddig is kapcsolatban voltak az egyesülettel, nincsen lakhelyük, a megélhetésüket alkalmi munkából vagy kéregetésből oldották meg eddig, analfabéták vagy legfeljebb a nyolc általános osztályt fejezték be.

Ők is fontosak
Az Egyesület ezzel a programmal szeretné bebizonyítani, hogy az utcagyerekek is lehetnek értékes tagjai a közösségnek, ha valaki segít nekik a beilleszkedésben. Az integráció csak akkor valósulhat meg, ha a város –jelen esetben Szatmárnémeti– közössége is aktív szerepet vállal a folyamatban.