Lehetetlen útfelújítás?

Hónapokra ellehetetlenítheti Románia nyugati megyéinek közúti forgalmát az E68-as európai út Nagylak és Szászsebes közötti 250 kilométeres szakaszának teljes felújítása .

A Maros völgyén halad át Románia egyik legzsúfoltabb országútja, naponta mintegy 30 ezer gépjármű közlekedik itt. A munkálatokat az elmúlt napokban kezdték el Déva és Szászváros között. A hatóságok még nem döntötték el, hogy milyen más útvonalakra terelnék az áthaladó forgalmat, és azt sem, hogy a javítások idejére teljesen lezárják-e az E68-ast, amiként azt Ludovic Orban szállításügyi miniszter javasolta.

A temesvári központú területi útigazgatóság illetékesei úgy vélik, az elterelés valószínűleg csak a teherforgalomra lesz érvényes, amelyet Magyarország területéről az Ártánd–Bors átkelőhöz irányítanak. Bármelyik változatot választanák is, az biztosnak látszik, hogy az E68-ast elkerülő Arad, Hunyad, Fehér, Bihar és Kolozs megyei utakon az elkövetkező időszakban jelentősen fokozódik a forgalom. Az országos útigazgatóság a következő tíz hónapra tervezi az érintett útszakasz teljes felújítását.

Az E68-as forgalma azért jelentős, mert az út a 4-es számú páneurópai folyosó része. Nem kizárt, hogy a Bukarest felől Nagyszebenen át haladó kamionok ezentúl Szászsebesen Gyulafehérvár felé kanyarodnak, és az E60-ason, a  Torda–Kolozsvár–Nagyvárad szakaszon folytatják útjukat Nyugat-Európa felé.

A múlt héten Ludovic Orban szállításügyi miniszter úgy vélte, a munkálatok mihamarabbi befejezése érdekében ajánlatos lenne teljesen lezárni a feljavítás előtt álló Nagylak–Szászsebes útszakaszt. A tárcavezető szerint a részleges lezárás azt eredményezné, hogy a gépjárművek órákon keresztül várakoznának az útjavítás jelzőlámpáinál, így a Nagylak–Szászsebes közötti szakasz megtétele akár 12 órát is igénybe vehetne. A miniszteri elképzelés szerint a Magyarországról érkező teherforgalmat Borsnál lehetne beléptetni Romániába.

Orban véleményével ellentétben a helyi hatóságok mindössze forgalomkorlátozásokat említenek. Gheorghe Branzan, a Hunyad megyei útigazgatóság vezetője elmondta, akár lesz útzárlat, akár nem, ha Hunyad és Arad megyében a javítások miatt lassan lehet haladni, a főváros felől érkező teherforgalom egy része úgyis Kolozs megye felé irányul.