Lehet fizetni a helyi adókat

Lehet fizetni a helyi adókat
Nagyvárad- Hétfőtől ismét be lehet fizetni a helyi adókat s az illetékeket a váradi városházán működő ügyfélszolgálati teremben. Szokás szerint az első napon rengetegen álltak sorba a pultoknál.

 

Hétfői helyszíni szemlénk során azt tapasztaltuk: nagy valószínűséggel, ahogy minden évben lenni szokott, az első napokon rengetegen akarnak majd eleget tenni ez irányú kötelezettségeiknek, hogy aztán a nagy lelkesedés alábbhagyjon, s várhatóan március 31-i határidő közeledtével pezsdüljön fel ismét az élet a váradi városháza piramishelyiségében. Egyébként 2013-ban mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk az ingatlantulajdonos magánszemélyeknek, ugyanis mint megírtuk, a Helyi Tanács múlt heti rendkívüli közgyűlésén az önkormányzati képviselő-testület megszavazta, hogy az idén 10,5 százalékkal több ingatlanadót fizessenek a tavalyihoz képest, és ugyanakkor 16,5 százalékkal több lett a belterületen található telkek adója, amennyiben az adott területen építmény is van.

Ugyanakkor az urbanisztikai bizonylat megszerzésének illetéke 12,5-20 százalék közötti összeggel emelkedett, a különböző építkezési engedélyek kibocsátása pedig 14,2 százalékkal kerül többe, mint 2012-ben. Tíz új illetéket is létesített az önkormányzat, ráadásul 16 százalékkal nőtt az adóügyi kihágások miatt kiszabható bírság értéke is.

Nagyobb kedvezmény

A piramishelyiségben levő ügyfélszolgálati pultok hétköznaponként 7.30-16.30 óra között működnek, kivéve csütörtökön, amikor az órarendjük 7.30-18.30 óra. Figyelmet érdemel, hogy március 31-ig mindazok, akik teljes egészében befizetik helyi adóikat és illetékeiket, 10 százalékos kedvezményben részesülnek, vagyis 2 százalékkal többen, mint a korábbi években.

Január 16-tól a helyi adókat és illetékeket a postahivatalokban és a CEC bankfiókokban is be lehet fizetni, vagy online úton, a www.oradea.ro, illetve www.ghiseul.ro honlapokra kattintva.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,