Legyünk büszkék rá, hogy magyarok vagyunk

Legyünk büszkék rá, hogy magyarok vagyunk
Az utóbbi huszonkét év legnagyobb március 15–i megemlékezésnek volt színhelye tegnap a Szatmár megyei István tér, ahol a megye valamennyi magyarlakta településéről érkeztek küldöttek. A színházban este kiosztották az idei RMDSZ–díjakat.

 

Szatmár megye szinte valamennyi magyarlakta településéről érkeztek kisebb csoportok — legtöbben olyan magyar nemzeti lobogókat emeltek a magasba, amelyekre településük neve volt írva — Szatmárnémetibe az István téri Petőfi-szoborhoz, ahol az RMDSZ szatmárnémeti szervezete a megye központi rendezvényét rendezte. Nm. és Ft. Schönberger Jenő római katolikus megyés püspök betegsége miatt Ft. Hársfalvi Ottó, a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye általános helynöke mondott imát, a Szatmári Református Egyházmegye részéről pedig Nt. Kovács Sándor esperes tartott áhítatot. Az idei megemlékezés versmondói nem véletlenszerűen lettek kiválogatva. Gergely Noémi, a Ion Creanga Általános Iskola diákja és Diószegi Dalma, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákja, a Hazafias Versek Versmondó Verseny győzteseinek szavalat után a római katolikus Székesegyház kórusa lépett fel.

Csehi Árpád Szabolcs, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének elnöke a Petőfiék által megfogalmazott kiáltványra utalva arra figyelmeztetett, hogy a ma élő emberek számára a legfontosabb az egyetértés. Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke ünnepi beszédében arra kereste a választ, hogy mit kíván a magyar nemzet a XXI. században, mit kíván Erdély magyarsága 2012 márciusában, miért küzdünk mi itthon, szülőföldünkön? A kérdésekre aztán jött a felelet is: jólétünkért, biztonságunkért és mindenek előtt szabadságunkért, törvény előtti egyenlőségünkért küzdünk, hogy megőrizzük mindazt, amit hosszú évtizedek munkája révén sikerült elérnünk, azért hogy miénk maradjon az, ami minket, erdélyi, romániai magyarokat megillet – fogalmazott Kelemen. A szövetségi elnök az összefogás, a közös cselekvés fontosságára is figyelmeztetett, kiemelve, hogy nem mindegy, ki képviseli a Szatmárnémetiben, a Szatmár megyében élő magyarok érdekeit. „A rossz példa előttünk Marosvásárhely, amelyet elvesztettünk és azóta sem sikerült visszaszereznünk. Ne hagyjuk, hogy ilyen történjen itt, Szatmárnémetiben” – figyelmeztetett a szövetségi elnök. Kereskényi Gábor, az RMDSZ szatmárnémeti szervezetének elnöke kifejtette: „Mi, szatmári magyarok igényeljük a közös ünneplést, az együttgondolkodás előrevetíti azt is, hogy a jövőben is közösen tudunk fellépni a mi ügyeinket érintően. Ez ad bizalmat a jövőre nézve, és erőt, hogy újra bebizonyíthassuk: képesek vagyunk gondoskodni magunkról, jövőt építenünk a szakmaiság és nemzeti értékek tükrében gyermekeinknek itthon!”