ERDON Helyi hírek

2010.07.20. 18:21

Projekt a fenntartható tájgazdálkodás előmozdítására

<p>Szatmár megye - A mezőgazdasági területeket határoló bokorsávok és fasorok jelentőségére szeretné felhívni a vidéki közösségek figyelmét a szatmárnémeti E-Consult Egyesület a júliusban indított projektje keretében.</p>

A szatmárnémeti E-Consult Egyesület 2010 júliusában indította útjára „Hedgerows serving the nature and the local community” elnevezésű projektjét a Holland Nagykövetség MATRA/KNIP programjának támogatásával, tájékoztatott Dr. Sike Tamás biológus, az E-Consult Egyesület tagja. Elmondása szerint az egyesületet 2008-ban alapította egy csoport pedagógiai és tudományos végzettségű értelmiségi, abból a társadalmi szükségszerűségből, hogy a közösségek fenntartható fejlődésének koncepcióját támogassa. Az egyesület tevékenységei között fontos helyet foglal el a környezeti nevelés, környezetvédelem és közösségfejlesztés. A most indult projekt célja a fenntartható fejlődés támogatása a mezőgazdaság és természetvédelem közötti összhang kialakításával, valamint a bokorsávokban élő, illetve táplálkozó madárfajok védelme, emelte ki a szakember.

Mozaikos táj

A múltban a bokorsávok és fasorok az alföldi táj jellemző elemei voltak, és sok a mezőgazdaság számára is hasznos fajnak adtak otthont. A mezőgazdasági területeket határoló bokorsávok számos előnyt jelentenek a gazdálkodóknak és a természetnek egyaránt. Védik a szántókat a szél szárító és eróziós hatásától, jelentősen gátolják a kártevők terjedését. Az így kialakuló mozaikos, nagy biodiverzitású táj természetvédelmi és esztétikai szempontból is értékes, az itt élő állatok jelentős része mezőgazdasági kártevőket pusztít (rovarokkal vagy rágcsálókkal táplálkozó madarak, denevérek, ragadozó rovarok, emlősök), ezáltal csökkentve a szükséges növényvédő szerek mennyiségét. Az utóbbi évtizedekben az intenzív mezőgazdasági módszerek, a nagytáblás művelés előretörésével ezeknek az értékes élőhelyeknek a jelentős része megszűnt. Azokon a területeken (például a Túr mentén) ahol még fellelhetők, ma is olyan védett madárfajoknak nyújtanak fészkelő- és táplálkozó helyet, mint a kis őrgébics, nagy őrgébics, szalakóta, erdei fülesbagoly, vörös vércse.–A projekt novemberig tart. Ez idő alatt előadásokkal, terepen végzett megfigyelésekkel hívjuk fel a helyi közösség tagjainak figyelmét a bokorsávok jelentőségére. Az egyesület önkéntesei a helyiekkel közösen telepítenek majd egy kisebb bokorsávot a Túr menti Védett Területen, fejezte be a biológus.

Pándi Annamária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!