Legyenek a neten a jegyzőkönyvek!

Legyenek a neten a jegyzőkönyvek!
Csütörtök délelőtt az RMDSZ ideiglenes váradi székházában sajtótájékoztatót tartott Kirei Melinda RMDSZ-es önkormányzati képviselő.

Legutóbbi sajtótájékoztatóján Kirei Melinda megjegyezte: egyeseknek talán, beleértve a polgármestert is, kukacoskodásnak tűnik, hogy a szociális szakbizottság tagjaként miért foglalkozik koncessziós megállapodásokkal, de az a véleménye, hogy Romániában a privatizációs ügyletek utólagos ellenőrzésének hiánya tette lehetővé a lopásokat. Konkrétan azt hiányolja, hogy a legutóbbi tanácsülésen megbukott egyik határozattervezetben (nem volt meg a kétharmad, az RMDSZ ellene szavazott), mely az önkormányzat és egy cég közötti koncessziós szerződésre vonatkozik, melynek értelmében az illető vállalkozás adókedvezményben részesül, mert beruház az ipari parkban, nincs egyértelműen megfogalmazva, hogy milyen szankciókban részesül a kedvezményezett, amennyiben nem tartja be a munkahelyteremtésre és ezek megtartására vonatkozó kötelezettségeit. „Nem lehet abban bízni, hogy ezek nem teljesülése esetén valamilyen jogi csűrés-csavarással a bíróságon pert nyer az önkormányzat, ezért a következő tanácsülésen azt fogom javasolni, hogy a büntetéseket is rögzítsék”- közölte.

Azt is elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy másik- az RMDSZ-frakció nem voksa ellenére elfogadott- előterjesztés szerint az önkormányzat beleegyezett abba, hogy el legyen törölve a Nagyváradi Egyetem késedelmi kamata egy ügyben. Néhány évvel ezelőtt ugyanis az állami felsőfokú tanintézmény bérbe adott egy helyiséget egy catering cégnek- történetesen épp annak, mely a városházának is szállít ételt-, azonban nem vette figyelembe, hogy ez a bevételi forrás más adókategóriába esik. Utólag visszamenőlegesen aztán befizette az adót, viszont a késedelmi kamat összegét (több mint 15 ezer lejt) nem. Ennek eltörlésével tulajdonképpen az adófizetők lettek megkárosítva- nyomatékosította az RMDSZ-es tanácstag.

Jegyzőkönyv

Kirei Melinda ugyanakkor arról számolt be: az RMDSZ beadványt nyújtott be a Polgármesteri Hivatalnak, azt igényelve, hogy az ellenőrző szervek által eszközölt ellenőrzések (számvevőszék, ANAF stb.) jegyzőkönyvei legyenek nyilvánosak, tegyék fel a weboldalra. Ez nem is annyira ezek tartalma miatt, hanem inkább a szempontból lenne hasznos, hogy kiderülne, a szabálytalanságokért ki okolható, és hogyan lesz felelősségre vonva annak érdekében, hogy többé ne forduljon elő- közölte.

Elhangzott az is, hogy gyűlnek az RMDSZ-székházakban és a Bunyitay könyvtárban a tiltakozó aláírások a Kert utcai házak lebontása ellen, „a határ a csillagos ég”. Az önkormányzati képviselő hangsúlyozta: fontos, hogy ne csak váradiak, hanem mások is aláírják, hiszen egy turistának is sokkal romantikusabb „egy szent és sérthetetlen”, karbantartott történelmi belvárosban nézelődnie, sétálnia.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,


A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .