Legyenek „visz-ajándékaink”!

Legyenek „visz-ajándékaink”!
Nagyvárad- Szerda délben a nagyváradi Betánia Központban nyugdíjasok számára szervezett közös karácsonyi ünnepséget a CE Szövetség. A szokásos meleg ebédről az Erzsébet nyugdíjaskör gondoskodott.

 

Az előző évekhez képest sokkal többen vettek részt a CE Szövetség által nyugdíjasok számára rendezett karácsonyi ünnepségen, még a folyosóra, illetve az alsóbb szintekre is székeket kellett kihelyezni. A vendéglátók ajándékcsomagokkal, valamint 1800 káposztatöltelékkel készültek 250-300 személy számára.

A jelenlevőket háziasszonyi minőségében Köteles Andrea köszöntötte, arra kérve őket, hogy énekléssel hangolódjanak rá az eseményre. Isten megtartó igéjét Szekeres Sándor biharpüspöki református lelkipásztor hirdette, Lukács evangéliuma II. részének 10-11. versei alapján. Egy képzeletbeli időutazásra invitálta az egybegyűlteket, oda, ahol megtartották az Újszövetség első istentiszteletét. Hangsúlyozta: kint a mezőn, a sötét éjszakában megfáradt, csüggedt emberek voltak, és ezen kilátástalanság közepette megjelentek Isten küldöttei, az angyalok, akik közül az egyik megtartotta az első istentiszteletet. Isten akaratáról szólt tehát az ott levőknek, a testté lett Igéről.

Isten örök terve

Akkor és azóta is felhangzik minden ilyen alkalommal az Istent dicsőítő ének, a rendkívüli helyszín pedig arra figyelmeztet bennünket, hogy Istennel nem csupán zárt helyen vagy a templomban lehet találkozni, hanem bárhol, ahol keresik őt, és várnak rá, nyomatékosította a tiszteletes. Megjegyezte: nem csupán a hajdani pásztoremberek, hanem a mostani rendezvény részt vevői is visznek magukkal valamit ajándék gyanánt, a lényeg pedig a visz szón van, mely rövid ugyan, de sok mint magába foglal. A v betű a világosságot, az i az igét, az sz pedig a szabadítást jelenti. Napjainkban, amikor globalizálni szeretnének mindent, nagyokat hazudnak nekünk, és rá könyökölnek a kisemberek vagyonára, ugyanolyan szükség van az örömhír üzenetére, mint kétezer évvel ezelőtt, hogy kiszabaduljunk a börtönünkből. Kevesen vesszük észre, de fokozatosan kibontakozik és megvalósul Isten örök terve, mellyel az ellene fellázadt, börtönbe zárt embert megszabadítja. Beteljesedik azon ígérete, hogy visszajön majd, hatalommal és dicsőségben, ítélni eleveneket és holtakat. De addig is, míg ez kiteljesedik, nekünk ott kell lennünk az istentiszteleteken, hogy meglássuk Őt, aki bevilágítja a sötétséget, tanácsolta ugyanakkor a lelkész.

A megfontolandó és mélyenszántó gondolatok után a biharpüspöki Hitbástya Egyesített Énekkar lépett fel, Szakács Zselyke vezényletével. A 15 éves Nagy-Kristófi Dániel digitális zongorán játszott karácsonyi számokat, majd többen jelezték, hogy énekléssel vagy versmondással szeretnének bizonyságot tenni. Kiemelendő közülük a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Kórusa és Erdei Jolán néni, aki saját költeményét olvasta fel.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,