Legyen vita a levélben szavazásról

Legyen vita a levélben szavazásról
Csütörtök délelőtt az RMDSZ Sas-palotabeli székházában sajtótájékoztatót tartott Biró Rozália szenátor. Az emlőrák elleni küzdelem hazai napja és a levélben való szavazás volt a két téma.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Biró Rozália felidézte, hogy idén februárban nyújtott be arra vonatkozó törvényjavaslatot, hogy legyen egy hazai napja az emlőrák elleni küzdelemnek, melyet a szenátus és a képviselőház is elfogadott, csupán az államfő kell még aláírja, hogy törvényerőre emelkedjen. Az év folyamán egy konferenciát is szervezett a témában, melyen részt vettek az érintett minisztériumok, a civil szféra képviselői, egészségügyi szakemberek és törvényhozók. Végül október 1-jét jelölték ki nappá, tekintettel arra, hogy az Európai Unió számos országában ezen a dátumon ünneplik. Amúgy a statisztika is azt mutatja, hogy nagy szükség van a megelőzésre, a korai stádiumban való kimutatásra és a gyógykezelésre, hiszen globális szinten évente 1,1 millió nőnél állapítanak meg emlőrákot, és 410 közülük meghal. Európában 360 ezer az éves előfordulások aránya, 2010-ben pedig Romániában a daganattípusok közül a nőknél 61,2 százalékot tett ki az emlőrák, és a halandóság 23,9 százalékos volt. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint (mert Romániában nem készül egy ilyen statisztika) a betegek egynegyede túléli a betegséget, amennyiben időben orvoshoz fordul. Tavaly Romániában körülbelül 30 ezer férfinél és 20.200 nőnél állapítottak meg valamilyen típusú rákot, előbbieknél a tüdőrák (27,3%), utóbbiaknál a mellrák (17%) vezette a szomorú rangsort. A szenátor asszony arról is beszélt: az RMDSZ Nőszervezete is foglalkozott az üggyel, például szórólapot adott ki. Hozzátette: meglátásában a felsoroltak is bizonyítják, hogy milyen nagy szükség volna egy országos regiszterre a daganatos betegségekről.

Kutyafuttában

Egy másik témára áttérve, Biró Rozália arra hívta fel a figyelmet: a szenátusban az RMDSZ hét és az ALDE három ellenszavazata mellett megszavazták a levélben történő szavazásról szóló törvényt, mely a parlamenti, az államelnöki és az európai parlamenti választásokra vonatkozik. Hangsúlyozta: nem azért nem szavazták meg, mert nem értenének egyet azzal, hogy a külföldön élők hasonló jogokkal rendelkezzenek e téren, mint a Romániában élők, hanem azért, mert véleményük szerint kutyafuttában fogadták el a törvényt, mely nem garantálja a közvetlen, egyenlő, biztonságos és szabad akaratból kifejezett vokslehetőséget. Hiányzott a konszenzus és a közvita, ezért az RMDSZ-sek igyekeznek kiszúrni a hibákat és jobbító szándékú javaslataikat megfogalmazzák majd a képviselőházi szavazás előtt. Amennyiben pedig elutasításra találnak, elgondolkodnak azon, hogy a leendő törvényt megtámadják az alkotmánybíróságon. A jogszabály november végéig el kell fogadni, ugyanis a választás előtti egy éven belül nem szabad változtatni a vonatkozó törvényen.

Ciucur Losonczi Antonius