Legyen régióközpont Várad!

Legyen régióközpont Várad!
Nagyvárad- Csütörtökön Cseke Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő földrajzi és gazdasági érveket hozott fel amellett, hogy miért kell Bihar, Szatmár és Szilágy megye egy közigazgatási régiót alkosson.

 

A kormányprogram is szereplő közigazgatási régiószervezés volt a témája annak a sajtótájékoztatónak, melyet Cseke Attila parlamenti képviselő tartott az RMDSZ székházában. Bejelentette: január 31-én, csütörtökön 10 órától tanácskozást szervez a prefektúra dísztermében a regionalizációról, melyre meghívót küld valamennyi Bihar megyei parlamenti képviselőnek és szenátornak, a bukaresti törvényhozásban reprezentált pártok megyei vezetőjének, Cornel Popa tanácselnöknek és Ilie Bolojan váradi polgármesternek, vagyis mindazoknak a politikai szereplőknek, akiknek a szava számít ez ügyben. Amennyiben a jelzett napon éppen plenáris ülés zajlik a parlamentben, a megbeszélést egy héttel későbbre, február 7-re halasztja.

A honatya földrajzi, gazdasági és történelmi érveket sorolt fel amiatt, hogy a kormány szándékaival ellentétben miért kellene egy közigazgatási régióba tömöríteni Bihar, Szatmár és Szilágy, esetleg Arad megyét. Arra hívta fel a figyelmet: a mostani fejlesztési régiókat, melyeket adminisztratív régiókká akar átalakítani a Ponta-kabinet 2000 előtt, vagyis jóval az uniós csatlakozást megelőzően hozták létre. Az Európai Parlament 2003-ban bocsátott ki erre vonatkozó, a tagállamok számára kötelező érvényű határozatot, mely világosan kimondja, hogy a régiók körvonalazásánál milyen földrajzi, társadalmi-gazdasági, történelmi, kulturális és környezeti kritériumokat kell tiszteletben tartani, ezek a követelmények azonban Románia esetében sérülnek.

Például a kormány tervei szerint egy régióba tartozna Bihar és Kolozs megye, ami a földrajzi szempontoknak nem felelne meg, hiszen az ország más vidékeivel ellentétben a hegyek éppen ketté szelik a két megyét, mintegy természetes határként. A honatya megítélésében ezért lenne jobb, ha Bihar, Szatmár és Szilágy, esetleg Arad megye alkotnának egy régiót, ugyanis ez esetben nem okoznának problémát az elválasztó hegyek.

Több pénzt

Cseke Attila gazdasági számadatokkal is indokolta, hogy Várad miért kellene régióközpont legyen. Kifejtette: a nyilvános statisztikák szerint a tavalyi évben a Bihar Megyei Közpénzügyek Felügyelőséhez 1991,78 millió lejt folyt be különböző adók formájában, amivel országos szinten a 7. helyet foglalja el, megelőzve olyan régióközponttal rendelkező megyéket, mint Iaşi (8. hely- 1978,68 millió lej) vagy Dolj (11. hely- 1713,66 millió lej). Történt ez annak dacára, hogy Biharnak kisebb a lakossága (549.752 fő), mint Iaşi-nak (723.553 fő) vagy Doljnak (618.335 fő), ha pedig az egy főre eső közteherviselést nézzük, azt látjuk, hogy minden egyes bihari lakos 3623 lejt fizetett Bukarestnek, míg a Iaşi megyeiek csupán 2734 lejt, a Dolj megyeiek pedig 2771 lejt, vagyis Bihar 32,51, illetve 30,74 százalékkal több pénzt folyósított a központi költségvetésbe.

A képviselő meglátásában ugyanakkor politikai akarat kell ahhoz, hogy Várad régióközponttá váljon, a közös bihari álláspont kialakítására pedig azért is lenne szükség, mert egy ilyen horderejű döntés több évtizedre meghatározhatja sorsunkat. Visszautasította azokat a vádakat, hogy etnikai vonzata miatt kardoskodna a Bihar- Szatmár- Szilágy alkotta régió mellett, megjegyezve: a három megye összlakosságának 64,49 százaléka román, 27,5 százaléka magyar és 6 százaléka roma nemzetiségű.

Ciucur Losonczi Antonius