Legyen közpénzből fenntartott palliatív ellátóközpont

Legyen közpénzből fenntartott palliatív ellátóközpont
Szerdán az RMDSZ-nél sajtótájékoztatót tartott Kirei Melinda nagyváradi önkormányzati képviselő. A testületbeli munkájáról számolt be, elégedetlenségének adva hangot több dolog miatt.

Kirei Melinda arra is felhívta a figyelmet: 1991 óta az UNESCO döntése nyomán október 1-je az Idősek Világnapja, és erre gondolva ezekben a napokban az RMDSZ Nőszervezet több nekik szóló programot is rendez Nagyváradon, illetve a megyében. Egy debreceni minta alapján, ahol tulajdonképpen egy egészségügyi központot működtetnek e célra, arra gondoltak, hogy ingyenes orvosi ellátásban részesítik különböző időpontokban az RMDSZ körzetek székhelyein a szépkorúakat, már amennyire az adott infrastrukturális körülmények ezt lehetővé teszik (vércukorszint és vérnyomás mérés, gyógytorna, pszichológiai tanácsadás). A szakmai részt önként biztosítják a szabadidejükben Pásztor Gyöngyvér és Nagy Péter családorvosok, Kiss Emőke és Molnár Éva Kinga pszichológusok, valamint Székely Tibor gyógytornász.

Beadványok

Egy másik témára áttérve az önkormányzati képviselő sérelmezte, hogy a liberális városvezetés még arra se hajlandó, hogy napirendi pontra tűzze az RMDSZ-frakció egyes beadványait. Például nem szerepelt az előterjesztések közt, hogy a polgármesteri hivatal honlapján tegyék közé a helyhatóság igazgatóságainál, illetve alárendelt intézményeinél végzett ellenőrzések jelentéseit, csak egy semmitmondó választ kaptak, hogy Ilie Bolojan az átláthatóság híve. És ugyanígy nem született logikus magyarázat arra, hogy az ipari parkban működő cégek koncessziós szerződéseibe miért nincs belefoglalva, hogy a munkateremtésre vonatkozó kötelezettségeik elmulasztása esetén milyen konkrét büntetést kell fizessenek. „Vajon nem az áll-e ennek a hátterében, hogy egyes ügyvédi irodák megbízást kaphassanak arra, hogy utólag bírósági úton kelljen perelni a pénzért?”- kérdezte Kirei Melinda.

Arról is beszél: örül viszont annak, hogy az önkormányzat átvett az ő választási programjából egyes elemeket, mint például a játszóterek vagy utcai kosárlabdapályák kialakítása, bár visszás, hogy most Mircea Mălan alpolgármester büszkélkedik ezekkel. Hozzátette: annak viszont nem örül, hogy az önkormányzat végül letett arról, hogy palliatív ellátóosztály létesüljön az onkológiai központ felső szintjén, mert szükség volna Váradon egy közpénzből fenntartott hospice létesítményre.

Ciucur Losonczi Antonius