„Legyen béke, szabadság és egyetértés”

„Legyen béke, szabadság és egyetértés”
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Bihar megyei szervezete ma kora délután helyezte el a megemlékezés koszorúit Szacsvay Imre nagyváradi szobránál. Több százan vettek részt a március 15-i ünnepségen.

A Szózat közös eléneklésével kezdődött ma kora délután az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Bihar megyei szervezetének március 15-i megemlékezése Szacsvay Imre nagyváradi szobránál. Török Sándor megyei elnök köszöntötte a pár száz jelenlévőt, köztük Pelczné Dr. Gáll Ildikót, a Fidesz alelnökét, a történelmi egyházak, más szervezetek valamint a tanintézetek képviselőit. Ady Endre A tűz márciusa című versének elszavalása után a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium kórusa több alkalomhoz illő dalt énekelt el. Ünnepi beszédében Pelczné Dr. Gáll Ildikó elmondta: „Százhatvanhárom évvel ezelőtt egy sokak által leírt nemzet egyetlen nap alatt óriássá nőtt. Az azóta eltelt március 15-ék példákká nemesedtek előttünk. Háborúban és békében, diktatúrában és demokráciában, jólétben és éhezésben mindig mindenütt ugyanazt az üzenetet hordozták és hordozzák: a hazaszeretet szavát”. Hozzátette, hogy a forradalom eszméjéhez gyökeresen hozzátartozik az összetartozás tudata és ez kell legyen a legfontosabb erkölcsi, szellemi és érzelmi erőforrásunk. „Közösen kell felmutassuk, hogy hiszünk a nemzet közösségében, az együvé tartozásban” mondta a kormánypárt képviselője. Szavait nagy tapssal fogadta a hallgatóság.
 
Másodrangú polgárok
 
Török Sándor felszólalásában kifejtette: sok évvel ezelőtt a magyarságnak elege lett a jogfosztott állapotból, a másodrangú állampolgárságból, az uralkodó osztály dölyfösségéből. Napjainkban is hasonló uralkodóink vannak, mondta, hiszen olyan képmutató politikusokkal vagyunk körbevéve, akik húsz év alatt hiába voltak sokszor alku-helyzetben, vajmi keveset valósítottak meg. „Egy, az életterünket leszűkítő román társadalmon belül van egy karhatalmi magyar kis társadalom, amelyik a többségiek szolgálatába állva tovább szűkíti a nemzeti vonal mozgásterét, korlátozza cselekvő szándékát. Ez a nemzetben gondolkodó magyarságot kétszeres másodrendű polgárrá degradálja” – fogalmazott. Fontos feladata van ma a magyarságnak: az elkeseredett, hitevesztett, lemondásra hajlamos nemzettársakban fel kell támasztani az élet igenlését és a hitet. Török Sándor azzal zárta szavait, hogy legyen béke, szabadság és egyetértés március 15-e szellemében.
Orbán Viktor miniszterelnök szavait Pelczné Dr. Gáll Ildikó tolmácsolta, majd a Váradi Dalnokok néhány dallal örvendeztették meg a jelen lévőket. Végül elhelyezték a kegyelet koszorúit a szabadságharc vértanújának szobránál és felcsendült nemzeti imánk és a székely himnusz is.
 
Mészáros Tímea