Legyen az Összrománság napja augusztus 16

A Nagyrománia Párt (PRM) főtitkára Gheorghe Funar szenátor javasolta a címben foglatakat azzal a kiegészítéssel hogy egyben nyilvánítsák e napot hivatalos ünneppé és munkaszüneti nappá.

Gheorghe Funar pénteken egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy hétfőn benyújtja a Parlamenthez a fentebbiekről szóló törvényjavaslatát. Szerinte ő figyelembe vette Románia elnökének az ajánlatát, miszerint Romániában kevesebb ünnepnap van mint más európauniós országokban, s ha elfogadták hivatalos ünnepként pünkösd első és második napját, akkor el lehet fogadni augusztus 15-16-át is. Augusztus 16-a munkaszüneti nap, az Összrománság napja lenne az eddigi november 30 helyett, amit tavaly hagytak jóvá. Funar szerint november 30-án nehezen gyűlnek össze a románok, mert tél van, de augusztus 16 a nyári szabadságok ideje, amikor könnyebben ünnepelhetnének a külföldön élő románok is. “A külföldön élő románok is a román trikolórral ünnepelhetnének augusztus 16-án, mint a  romániai magyarok március 15-én, az összmagyarság napján. Még Budapesten si ünnepelhetnénk, mert 1919 augusztusában a román hadsereg bevonult Budapestre, s az eseményt meg lehetne ünnepelni”-mondta Gheorghe Funar.

A nagyromániás szenátor szerint az EU országaiban 12-13 hivatalos munkaszüneti nap van, míg Romániában jelenleg csak hét. A szenátusi bizottságnak egy hónapon belül kell elbírálnia Traian Basescu államelnök hétfőn benyújtott kérelmét, miszrint augusztus 15-ét nyilvánítsák Mária mennybemetele tiszteletére hivatalos ünnepnek. Ez a nap 10 európi országban számít manapság is hivatalos ünnepnek: Németország bizonyos szövetségi államaiban, Franciaországban, Belgiumban, Spanyolországban, Olaszországban, Görögországban, Luxemburgban, Ausztriában, Lengyelországban és Portugáliában- mondta az elnök. Augusztus 15-én ünneplik a Tengerészet napját is.