Legyen a fesztivál mindenkié

Legyen a fesztivál mindenkié
Nagyvárad- A hétvégén ér véget a Nagyváradi Ősz-fesztivál eseménydömpinggel és nagyon kevés magyar rendezvénnyel. Pásztor Sándor és Szabó Ödön RMDSZ-es politikusok véleményére voltunk kíváncsiak.

Pásztor Sándor RMDSZ-es frakcióvezető felidézte, hogy az évek folyamán nem igazán vonták be őket a szervezésbe, hiszen nyilvánvaló, hogy a Nagyváradi Ősz-fesztivál egy olyan városnapra épül, mely nem túlságosan vállalható az itt élő magyarság számára. Voltak ugyan arra irányuló beszélgetések, hogy próbáljanak meg egy olyan dátumot megjelölni városnapként, mely valamennyi váradi polgár számára elfogadható, ebből azonban végül nem lett semmi. Az elmúlt másfél évben, amióta az RMDSZ nem tagja a koalíciónak, a helyzet csak súlyosbodott, trenddé vált, hogy többnyire olyan eseményeket szervezzenek, mely nem érdekli a magyarokat. A jelenlegi városvezetés gesztusokat se nagyon hajlandó tenni, jellemző, hogy valamelyik délután tizenöt román néptánccsoport lépett fel egymás után az egyik színpadon.

Szabó Ödön parlamenti képviselő, megyei ügyvezető elnök pozitívumként említette, hogy az RMDSZ-nek végül sikerült elérnie azt, hogy noha elsőre elutasította a Polgármesteri Hivatal, végül engedélyezte az október 12-i koszorúzást a Szent László-templom falánál. Ugyanakkor megjegyezte: amikor a város 900 éves múltjára emlékeznek, nem volna szabad, hogy megfeledkezzenek arról, hogy a magyar közösség mivel járult hozzá a város fejlődéséhez úgy a múltban, mint a jelenben. Úgy fogalmazott: egyoldalúként akarják bemutatni a történelmet, miközben román- magyar határ menti uniós pályázatokon vesznek részt. Hozzátette: azért reméli, hogy egyszer eljön majd az az idő is, amikor a Nagyváradi Ősz-fesztivál valóban mindenkié lesz.

Ciucur Losonczi Antonius