Legyünk jelen Doberdoban

Legyünk jelen Doberdoban
A nagyváradi közösség emléktábláit kívánják felállítani a Doberdóban található, magyar katonákhoz köthető katonai emlékhelyeken. jelentette ki Biró Rozália, Nagyvárad alpolgármestere.

A Pro Liberta Partium Egyesület egyik célja ápolni a háborúkban elesett magyar katonák kultuszát. Ezzel a célkitűzéssel összhangban szervezett az egyesület július 28-31 között kutatómunkával egybekötött zarándoklatot  az I. világháború egyik legkegyetlenebb hadszínterére, a doberdói fennsíkrsa. Az ott szerzett tapasztalatokról számoltak be tegnap sajtótájékoztató keretében a zarándoklaton részt vevők.

Sárközy Zoltán az egyesület elnöke elmondta, hogy az egyesület kapcsolatban áll a Honvédség és Társadalom Baráti Körrel, valamint az Isonzó Baráti Körrel, mely szervezetek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy az idei évi utazás megvalósulhasson, és az egyesület kutatómunkát végezhessen ebben a törvény által védett övezetben. A három szervezet tagjai együtt indultak a doberdói nagyváradi emlékhelyek felkeresésére.
 
Négy emlékhely
 
„Ezen az úton rendkívüli újdonságokat találtunk” – jelentette be Sárközy Zoltán. Az elnök elmondta, hogy Kratochvil Károly a 4. Nagyváradi Gyalogezred parancsnoka már az I. világháború idején felhívást intézett a nagyváradi polgársághoz annak érdekében, hogy állítsanak emlékműveket a Doberdo-Isonzó hadszíntéren meghalt magyar katonák emlékére. Az akkori polgárság összetartását jelzi, hogy háborús időszakban összegyűlt a pénz négy emlékmű felállítására, melyek fel is épültek. Ezek közül kettő ma Olaszország, kettő pedig Szlovénia területén található. Három emlékmű helye ismert, ezeket fel is keresték a zarándoklat során, de az gyik Szlovéniában lévő emlékművet még nem sikerült megtalálni. Delorean Gyula nagyváradi helyi tanácsos, az egyesület tagja kifejtette: „Egyesületük szándéka az, hogy bekerüljön a köztudatba az, hogy vannak emlékhelyeink azon a vidéken. Éppen ezért utazásokat is szervezünk ezekhez az emlékheyekhez.” Delorean, kifejezte abbéli reményét, hogy a történelmi események száz éves évfordulóján, 2014-ben sikerül az egyesületnek is bekapcsolódnia az ünnepi megemlékezésekbe.
 
 
Még nincs emlékmű
 
A nagyváradi delegáció tagja volt Biró Rozália Nagyvárad alpolgármestere is, aki elmondta, hogy a doberdoi régióban találkozott négy polgármesterrel, továbbá egyeztetést folytatott Gorizia tartomány elnökével, valamint a tartományi testület elnökével is. Az alpolgármesterasszony elárulta, hogy a tartomáy elnöke  nem fogadta kedvezően a nagyváradi delegáci azon felvetését, hogy az egykori ellenségek emlékét az olasz és a magyar szervezetek közösen ápolják, míg a polgármesterek sokkal nyitottabbnak mutatkoztak egy ilyenfajta együttműködésre. „Azt szeretnénk elérni, hogy a Nagyváradhoz köthető emlékhelyekre a mai nagyváradi közösség emléktáblái is kerüljenek”  – fogalmazott az alpolgármesterasszony, aki főként azokat a kápolnákat emelte ki ebből a szempontból, amelyek körül temetők is vannak, és ahol így feltehetően magyar katonák is örök álmukat alusszák. Az emléktáblák kihelyezéséhez a nagyváradi önkormányzat engedélyét is meg kell szerezni, de Biró Rozália elmondása szerint ezek az emléktáblák nem pusztán az önkormányzat, vagy az egyesület emléktáblái lennének, hanem az egész nagyváradi közösségé. Arra a kérdésünkre, hogy milyen stádiumban van a korábban már beharangozott, Nagyváradon felállítandó I. világháborús emlékmű elkészítése és kihelyezése, Delorean Gyula azt válaszolta, hogy folyamatban van az eljárás. „Különböző pályázatokat nyújtottunk be, kész van az emlékmű a látványterve, már a helyét is megtaláltuk” – fejtette ki Delorean, hozzátéve, hogy az engedélyeztetésre még várni kell, és az emlékmű költségeit is össze kell még gyűjteni.