Legtöbbet társaiktól tanulnak a kutyák

Szabó Szabina kutyái között
Szabó Szabina kutyái között - © Fotó: Magánarchívum
Miskolc – Nemcsak a gyerekek, de a kutyusok számára is fontos, hogy sok időt töltsenek fajtársaik társaságában, és a gazdik megfelelő módon kielégítsék mozgásigényüket.

Viszont a társas helyzetek nem minden állattartó számára kellemesek – hívta föl a figyelmet Szabó Szabina kutyakiképző.

– Bizonyos esetekben, például mentett kutyáknál előéletük miatt nehezebben kezelhetőek az állatok, amikor más ebek társaságában vannak. Temperamentumteszttel kiszűrhetőek azok a viselkedésformák, amelyeket például rehabilitáció során, jutalomfalatok segítségével korrigálni lehet. A jól kézben tartható kutyus egyik fontos jellemzője, hogy bármilyen interakcióban van éppen, a gazda hívására azonnal reagál. Többek között az elcsúszott hatalmi hierarchia akadályozhatja ezt, de ha sok közös pozitív tapasztalattal sikerül helyreállítani a gazdi és a házi kedvenc közötti kapcsolatot, akkor az eb sokkal kezelhetőbb lesz. Emellett nehézséget jelenthet még, hogyha egy kutyus nagyon tolakodó vagy gyakran túlpörög. Az utóbbiban pedig az agility lehet komoly segítség – hangsúlyozta a szakember.

Támogató közösség

A kutyusok nagyon sokat tudnak fajtársaiktól tanulni a helyes kutyaviselkedésről.

– Miközben az állatok ismerkednek, játszanak egymással, a gazdik is számos dologban lehetnek segítségére egymásnak. A tapasztaltabbak tanácsokkal láthatják el a kezdőket, ezért mindenképpen érdemes közös sétákat tenni. Hogyha valakinek problémája van a saját kutyájával, akkor komoly bátorítást jelenthet, ha látja másoknál, hogy mekkora fejlődésen ment keresztül kedvence, vagy reális képet kap egy-egy megoldandó probléma nagyságáról – tudtuk meg.

ÉM-DA