Légibiztonsági központ lehet Nagyvárad

Légibiztonsági központ lehet Nagyvárad
Február 27. és március 3. közt Váradon zajlik a Romániai Repülőterek Légibiztonsági Szakértőinek X. Találkozója. Az ünnepélyes nyitóünnepség tegnap délelőtt zajlott az egyik hotelben.

Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke arra hívta fel a figyelmet: az európai kimutatásokból is látszik, hogy a váradi repülőtér növekszik. Azt nyilatkozta az erdon.ro-nak: személyes politikája és célja, hogy minél több, a repülőtereket érintő találkozót itt szervezzenek. A most zajlón a repülőterek biztonsági rendszereiről tárgyalnak, és mivel a váradi létesítmény a nagyság szempontjából egy következő kategóriába lép, teljesen más besorolásba kerül biztonságilag. Az egyik fő célkitűzésük, hogy a jövőben egy olyan központot hozzanak létre Nagyváradon, amelyik egész Románia-szinten a repülőterek biztonsági szolgálatainak a fejlesztését szolgálja, valamint szakmai továbbképző kurzusoknak legyen a helyszíne.
Ugyanakkor tekintettel vannak arra is, hogy a repülőtér bővülése nem csupán azzal jár együtt, hogy növelik a járatok számát, hanem szükséges az ehhez kapcsolódó bármilyen műszaki fejlesztés is. Például korszerűsíteni kell a biztonsági rendszer mellett a tűzvédelmit is, illetve beszerezni olyan típusú gépeket és berendezéseket, melyek fontos szerepet játszanak terrorelhárítási szempontból, és amelyek különben az építendő új terminál struktúrájának a részét képezik. „Minderről szó esik ezen a két-három napon most Nagyváradon. Reményeink szerint 14-15 hónap múlva, amikorra elkészül majd az új terminál, ez teljes mértékben Schengen- és nem-Schengen kompatibilis lesz biztonsági szempontból is. Célunk, hogy egyre több ehhez hasonló tanácskozás legyen Váradon, hiszen ezzel is hozzájárulunk ahhoz, hogy növekedjen az utasforgalom és a repülőterünk egyre inkább ismertebb legyen”- fogalmazott.

Ciucur Losonczi Antonius