Légi úton gyógyszer Debrecenből Bukarestbe

A daganatos megbetegedések pozitron emissziós tomográfiás (PET) vizsgálatához Bukarestbe is szállít PET-gyógyszert a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma (DEOEC) Nukleáris Medicina Intézete – közölte Galuska László professzor, az intézet igazgatója csütörtökön Debrecenben sajtótájékoztatón.

Aprilis óta 180 bukaresti beteg ellátásához szükséges úgynevezett FDG radio-gyógyszert szállítottak légi úton a cívis városból a román fővárosba – közölte. Galuska László elmondta, hogy a  fluorodeoxi-glükóz (FDG) előállításához bonyolult technológia ciklotron és radiokémiai laboratórium szükséges. Az intézetük által – mint mondta – 1994 óta alkalmazott eljárás mára elterjedt, Magyarországon több mint kilencezer ilyen vizsgálatot végeznek el évente. A gyógyszergyári körülmények között előállított radio-gyógyszert eddig a DEOEC-ben és a budapesti Országos Idegsebészeti Tudományos Intézetben működő PET-CT központban használták fel. A debreceni intézet egyébként évente hatezer hazai beteg ellátásához szükséges  PET-gyógyszert állít elő – fűzte hozzá a professzor.

Most a romániai szükségletekkel növelik a gyártást. A romániai forgalmazóval megkötött szerződés értelmében a debreceni repülőtérről rendszeresen, heti három-négy alkalommal szállítják légi úton Bukarestbe a radio-gyógyszert, amelynek az izotóp aktivitása odaérkezéskor mintegy nyolc beteg PET-CT vizsgálatát teszi lehetővé. Miután az FDG felezési ideje két óra, ezért csak légi úton oldható meg a szállítás – tette hozzá a professzor. Galuska László elmondta azt is, hogy Magyarországon évente 30-34 ezer új rákbeteget diagnosztizálnak, de van olyan beteg is, akinél évente többször kellene PET-CT vizsgálatot elvégezni. Mint mondta: az OEP jelenleg országosan kilencezer ilyen kezelést finanszíroz. A sajtótájékoztatót követően a debreceni repülőtéren bemutatták azt a kis szállítógépet, ami – radioaktív anyag lévén – különleges biztonsági feltételek mellett szállítja a radio-gyógyszert Debrecenből Budakestbe.