Legendás átkok

Átok: erről a szóról először valószínűleg mindenkinek valamelyik hollywoodi horrorfilm jut eszébe. Másodszor talán Tutanhamon sírja, esetleg a Bermuda-háromszög. Azt valószínűleg már kevesebben tudják, hogy átkokkal nemcsak a közhiedelem, hanem a Biblia, de még a Korán is tele van. Nem csoda, hiszen az emberiségnek mindig is fontos volt, hogy a megmagyarázhatatlan esetekre is találjon valamilyen magyarázatot. Összeállításunkban néhány ismert, vagy éppen kevésbé ismert átkot gyűjtöttünk össze – mindannyiunk szórakoztatására.

Tutenhamon átka

A legnépszerűbb átkok között természetesen első helyen szerepel Tutenhamoné: az egyetlen ép állapotban megmaradt egyiptomi királysír felfedezői egymás után haltak meg, miután megtalálták a 18 éves korában elhunyt fáraó sírkamráját. A babonás emberek akkor kezdtek el suttogni a legendáról, amikor mindössze egy évvel a sír felnyitása után meghalt az ásatás finanszírozója, Lord Carnarvon. A Lordot egy moszkitó csípte meg, majd véletlenül megvágta a sebet borotválkozás közben, ami elfertőződött, és Carnarvorn vérmérgezésben halt meg. A szkeptikusok azonban nem győzik hangsúlyozni, hogy a felfedezők többsége hosszú és egészséges életet élt. Egy tanulmány még azt is bebizonyította, hogy a szarkofág kinyitásánál jelenlévő 58 ember közül mindössze nyolc halt meg idő előtt – és ők is tizenkét éven belül. Az ásatás vezetője, Howard Carter 64 évesen hunyt el, míg a Tutenhamon múmiáját felboncoló orvos 75 évet élt.

Az ördög medencéje

Nem csak személyeket, helyeket is gyakran sújt átok. A Bermuda-háromszög rejtélyét valószínűleg mindenki ismeri, de máshol is találni érdekes eseteket. Az Ausztráliában található „Ördög medencéje” például arról híres, hogy csak fiatal, férfiaknak veszi el az életét, a nők veszély nélkül elsétálhatnak a vízzel teli lyukak mellett. Bár geológusok a sziklás tereppel és a gyors áramlatokkal magyarázzák a medencénél történt haláleseteket, az ausztrál őslakosok ragaszkodnak hozzá, hogy megátkozták a helyet.

Tecumseh és az elnökök

Az Egyesült Államok elnökének lenni eleve nem veszélytelen feladat, de még inkább igaz ez azokra, akiket a hússzal osztható években iktattak be hivatalukba. Tecumseh átka 1840 óta tizedeli a Fehér Ház lakóit, első áldozata William Henry Harrison volt, aki 1841-ben halt meg. A legenda szerint az átkot ő szabadította utódaira, amikor 1811-ben legyőzött két bosszúálló indián törzsfőnököt, Tecumseh-t és Tenskwatawát. A következő 120 évben kivétel nélkül minden amerikai elnök, akit hússzal osztható évben választottak meg, még hivatala lejárta előtt életét vesztette – Abraham Lincolntól John F. Kennedy-ig. Az átok azonban valószínűleg megtört, amikor Ronald Reagan túlélte a gyilkossági kísérletet.

Az elátkozott gyémánt

Sok példát találhatunk a történelemben megátkozott tárgyakra is. A legismertebb talán a Hope, azaz Remény nevű gyémánt, amelyet a legenda szerint egy hindu istennőtől loptak el a 17. században. A drágakő azóta minden tulajdonosára szörnyű sorsot hozott, közülük talán a legismertebb XVI. Lajos, Franciaország lefejezett királya. A 20. század közepén egy brit asszony, bizonyos Evelyn McLean vásárolta meg a gyémántot. Kilencéves kisfia nemsokára meghalt autóbalesetben, lánya öngyilkos lett, férjét elmegyógyintézetbe kellett vinni, ő pedig minden pénzét elvesztette. A gyémántot jelenleg a washingtoni Smithsonian Múzeum kiállításán lehet megtekinteni.

A 27-es szám átka

A 27-es szám átka azért terjedt el, mert nagyon sok fiatal zenész hunyt el ebben az életkorban. Robert Johnson, Jim Morrison, Brian Jones, Jimi Hendrix, Ron McKernan, Janis Joplin és Kurt Cobain mind 27 évesen hagyták itt ezt a világot. A társaságot ezért a 27-esek klubjának is nevezik.