Legalább 60 napos közvita és parlament előtti egyeztetés szükséges az egészségügyi törvény esetében

Legalább 60 napos közvita és parlament előtti egyeztetés szükséges az egészségügyi törvény esetében
Az egészségügyi törvénytervezetről egyeztettek ma a Szövetségi Elnökség ülésén, Kolozsvárott az RMDSZ politikusai, amelyen részt vett Ritli László tárcavezető is.

 

Kelemen Hunor szövetségi elnök az ülést követően rövid sajtónyilatkozatban ismertette az egyeztetés részleteit.

„A Romániai Magyar Demokrata Szövetség többször bebizonyította, hogy az egészségügyi reformoknak nemcsak a híve, hanem a megvalósítója is. Hiszen a ’90-es években Hajdú Gábor miniszteri mandátuma alatt mi végeztük el a legalaposabb reformot, és Cseke Attila minisztersége alatt hasonlóképpen a reformok mozgatói és végrehajtói voltunk a kórházak decentralizációjával, bizonyos esetekben pedig ezek bezárásával racionalizáltuk a rendszert, jobbá tettük azt. A reformokat folyatatni kell, és olyan formában lehetünk mi a reformoknak a folytatói, zászlóvivői, hogyha az adófizető polgárok érdekeit szolgálja, és nem más, privát érdekeket. Ezért a most közvitán lévő törvénytervezethez konkrét, módosító javaslatokat teszünk le, ezek a javaslatok minden egyes fejezetet érintenek majd. Meggyőződésem, hogy ebben az esetben a parlamenti vitát nem lehet megkerülni, és azt követően a rendszer úgy alakul át, hogy a közegészségügyi szolgáltatásokat jobbá, átláthatóbbá, gyorsabbá lehet tenni, úgy, hogy az minden polgár érdekeit szolgálja” – nyilatkozta Kelemen Hunor.

 

Hozzátette, az RMDSZ-nek az az álláspontja, hogy egy legalább 60 napos közvitának kell megelőznie a törvény napirendre tűzését, a felelősségvállalást ebben az esetben nem tartják elfogadhatónak. Ritli László egészségügyi miniszter januárban és februárban az ország számos megyéjében konzultációkat szervez, amelyeken a problémás kérdésekre keresik a megoldásokat.

 

„Miután ezek a közviták lezárultak, én nagyon remélem, hogy ez a törvénytervezet politikailag vállalható lesz, és jelentősen átalakul majd ahhoz képest, ami jelen pillanatban a minisztérium honlapján olvasható” – összegezte Kelemen Hunor a mai tanácskozás következtetéseit.