ERDON Országos hírek

2007.05.02. 14:13

Változik az egészségügyi alapcsomag

<p>Júniustól mindennemű orvosi ellátásban megváltozik az alapcsomag, mivel a jelenlegi formában az Országos Egézségbizosító Pénztár anyagi helyzetéhez viszonyítva ezek túl drágák, jelentette be Vasile Ciurchea, az intézmény vezetője.</p>

" Mostanáig az alapcsomag túl sokba került a költségvetésünkhöz viszonyítva. Megvitatjuk az alapcsomagot az Egézségügyi Minisztériummal, hogy elegendő legyen a rendelkezésünkre álló összeg. Én egy alapcsomagot biztosítok. A magánbiztosítok azzal és arról egyeztetnek amiről akarnak. Sajnos Romániába még nem jutottak el magán cégek, valószínüleg a jogszabályok vagy a csekély érdeklődés miatt. Én leszek a legboldogabb mikor megjelennek a magán egézség biztosítok ", tette hozzá Ciurchea.

Részletek

Szerinte a nyugati országokban problémát jelent, hogy valakinek állami és magán egézségbiztosítása is legyen. " A romániaiak sem tehetik majd azt amit akarnak. Orvos vagy beteg, lennie kell egy fegyelemnek a rendszerben, egy kontrollnak. Ezt csak akkor érhetjük el, ha 2008 január 1-től bevezetik az informatikai rendszert. Jelenleg egy beteg akár tízszer is elmehet egy vizsgálatra és azt én fizetem. Mikor érvénybe lép az informatikai rendszer megtudjuk, hogy szükséges e ötször elmenni egy vizsgálatra. Aztán, hogyha a beutalás előtt már elkészültek a vizsgálatok, csak azokat kell megismételni amelyeket nem végezték el az ambulancián ", mondta Ciurchea. Mitöbb, egy folyamatos ellenőrzés lehetőség ad az egézségügyi hatóságoknak arra, hogy megtudják a háziorvos foglalkozott e a betegével, hogy jól végezte el a vizsgálatokat, hogy a beutalások indokoltak voltak e vagy sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!