"Lefejezték" Hitlert a berlini Tussaud-panoptikumban

"Lefejezték" Hitlert a berlini Tussaud-panoptikumban
Rendkívüli incidens zavarta meg a berlini Tussaud-panoptikum óriási érdeklődéssel várt hivatalos megnyitóját szombaton. A kora délelőtt megnyílt viaszmúzeum mindössze második látogatója ugyanis egyszerűen “lefejezte” Adolf Hitlert.

Cselekedetével tiltakozni kívánt amiatt, hogy a náci vezér viaszfigurája bekerült a berlini panoptikumba.

    Hitler panoptikumi elhelyezése már előzetesen óriási vitát váltott ki a német fővárosban. Elsősorban politikusok, továbbá a Németországi Zsidók Központi Tanácsa tiltakoztak az ellen, hogy a náci vezér viaszfiguráját is kiállítsák a panoptikumban, a tulajdonos Merlin Entertainments  Group azonban ragaszkodott az eredeti elgondoláshoz. Végül egy olyan kompromisszumos megoldás született, amelynek értelmében a diktátor viaszfigurája mellett egy, a fasizmus és személy szerint Adolf Hitler történelmi bűncselekményeit részletesen ecsetelő táblát helyeztek el. Ezen kívül a nácizmus több millió áldozatának emléke miatt a látogatók számára megtiltották, hogy Hitler viaszfiguráját megérintsék, illetve fényképezzék azt, miközben az összes többi  panoptikumi viaszfigura érintése, illetve fényképezése engedélyezett.
    Az óvintézkedések és a biztonsági rendszabályok ellenére azonnal a megnyitó után megtörtént az incidens. A hatóságok közlése szerint egy 41 éves berlini férfi – aki többórás sorban állás után másodikként lépett be a múzeumba -  egyszerűen  letépte, letörte  a Hitlert berlini bunkerében, egy íróasztal mellett ábrázoló viaszfigura fejét. Két múzeumi alkalmazott igyekezett ugyan megakadályozni őt a hírhedt náci vezér “lefejezésében”, ez azonban nem sikerült, sőt a dulakodás  közben a panoptikum egyik alkalmazottja könnyebb sérüléseket szenvedett.
    A panoptikum illetékesei azonnal riasztották a rendőrséget, s a férfit nem sokkal később a helyszínen őrizetbe vették. A 41 éves, Berlin Kreuzberg nevű  negyedében lakó tettes ellen vádat emelnek. A rendőrség ugyanakkor  megerősítette: cselekedetével – azaz a diktátor “lefejezésével” – az elkövető tiltakozni kívánt Hitler viaszfigurájának kiállítása miatt.
    Az MTI korábbi információi szerint egy viaszfigura elkészítése  legkevesebb 200 ezer euróba kerül. Az immár fej nélküli viaszdiktátort a panoptikum alkalmazottai azonnal elszállították. A nyitva tartást a történtek ellenére nem szakították meg, s a hírek szerint valósággal elárasztották a panoptikumot a látogatók, csupán az okozott megdöbbenést, hogy Adolf Hitlert hiába keresték, s a diktátornak nyoma veszett.
    A Merlin Entertainmants  Group szóvivője mélységes sajnálkozását fejezte ki a “barbár cselekedet” miatt. Hangoztatta ugyanakkor, hogy a cég nem hátrál meg, mert azt vallja, hogy Adolf Hitler része volt a  történelemnek, ezért helye van a panoptikumban. Akárcsak a londoniban, ahol a náci vezér viaszfigurája 1993 óta van kiállítva, s az elmúlt években már többször is atrocitás érte.
    A szóvivő ennek ellenére nem tudta megmondani, hogy mi lesz a náci vezér viaszfigurájának további sorsa. A döntést – mint utalt rá – egyebek között az is befolyásolja majd, hogy Hitlerben “lefejezésével” milyen mértékű kár keletkezett. Egyes vélemények szerint nem kizárt, hogy a diktátor – ha sikerül helyreállítani – üveglap mögé kerül, s a biztonsági intézkedéseket minden bizonnyal megszigorítják. Az viszont több mint valószínű, hogy a berlini vita újult erővel lángol fel.