Leesett az első hó

Leesett az első hó
Vasárnapra virradó éjszaka Gyergyó vidékén a magasabb övezetekben leesett az első hó. A hózápor három centiméteres hólepellel borította be a hegyeket: Pricskét, Délhegyet és a Gyilkostó környéki magasabb hegyeket is.

A Pongrácz-tetőn turisták tízei még lenge öltözékben fotózták az első havat, a Gyilkos-kilátón azonban már rendes téli hangulatot árasztott a közel öt centis hóréteg. A friss a délutáni órákra nem maradt meg, a napsütésben pár órán belül el is olvadt.

Az első hó igen rövid életű volt és az időjósok előrejelzései szerint novemberig várni kell egy újabb havazásra, a következő napokban ugyanis egy gyönyörű, kellemes vénasszonyok nyara köszönt ránk, 15-18 C fokos maximális hőmérsékletekkel.

A feljegyzések szerint átlagosan tízévente fordul elő, hogy az első hó már október közepén leesik az országban, általában erre csak november második felében, Katalinkor vagy Erzsébetkor kerül sor. Az ország magasabb hegyein, a Fogarasban, Retyezátban idén nagyon korán, már szeptember elején leesett az első hó.

(www.szekelyhon.ro)

Címkék: ,