Lecserélik a gépjárműparkot

Lecserélik a gépjárműparkot
Bukarest- 2011-től kezdve a Románia jelenlegi gépjárműparkját alkotó kocsiknak több mint felét ki kell majd vonni a forgalomból, az Európai Bizottság erre vonatkozó irányelve alapján, közölte a miniszterelnök.

Az autók környezetszennyezési illetékének témakörében a közelmúltban lezajlott nyilvános közmeghallgatáson Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy az ország útjain járó gépjárműveknek körülbelül 54 százaléka az úgynevezett non-euro kategóriába tartozik, és a tulajdonosoknak fel kell készülniük azokra az intézkedésekre, amelyek korlátozni fogják a környezetszennyező autók számát. A non-euro kategóriába tartoznak többek közt az 1996. január 1-ig gyártott 1310-es Daciák, a Trabantok, az Oltcitok, az Opel Ascona, Renault 16, Renault 21, Opel Kadett és Renault 5 gépkocsik.

A kormányfő szerint a határozat arra fogja iösztönözni  az állampolgárokat, hogy kevésbé környezetszennyező autókat vásároljanak. Elismerte: “egyetlen éjszaka alatt nem lehet csodákat tenni”, de megitélésében a passzív magatartás sem helyes. Hozzátette: az állami költségvetésből összegek lesznek elkülönítve a környezetszennyező járgányok szétszerelésére. Szerinte egyébként a drasztikus lépés közvetett módon jótékony hatással lesz a hazai iparra is, mert bátorítani fogja a román gépjárműgyártást.

Ciucur L. Antonius