Lecsapott a vihar a siteri műemlék templomra

Akt.:
Lecsapott a vihar a siteri műemlék templomra

A keddi vihar megrongálta Siter Árpád-kori református templomát is. A helyreállításhoz segítséget kér a gyülekezet. Az első becslés szerint 25.000 – 30.000 lej kellene, ez elég lenne minden elvégzendőre és hozzávalóra, tudtuk meg Szomor Attila lelkipásztortól.

„Egymás terhét hordozva…” Pál apostolnak a galátákhoz írott leveléből ihletődött címet adott Szomor Attila siteri lelkipásztor annak a közösségi oldalon közzétett bejegyzésének, mely arról szól, hogy a keddi vihar nem kímélte a település református templomát sem. Ebből megtudni, hogy az egész régión átvonuló ítéletidő hajnali 5 és 6 óra között érkezett, és „becsületes nyomot hagyott az Árpád-kori műemléktemplomon”. Leszakadt a tetőpárkány egy jó nagy része, ami a szemlélő számára elég furcsának tűnik, hiszen a fal tetején, a csatorna alatti részről van szó, mintegy 7 méter hosszan és 0,5 méter szélesen. Mintha valaki darabonként szedte volna ki a téglákat. Kérdésünkre Szomor Attila maga is úgy vélekedett, hogy „mintha valaki kalapáccsal ütötte volna ki egyenként a téglákat, amikből jó 20 targoncányi van a fal tövében”. Hogyan lehetséges ez? – kérdeztük. Valószínűleg bizonyos statikai probléma okozhatta.

file70kvl0bdkdvvqc3le80

Statikai gond

A lelkész közel három éve van a gyülekezetben, tudomása szerint 2006-ban történt meg a templom külső felújítása és annak idején észlelték is „az építési hibát”, de a jelek szerint nem sikerült teljesen kiküszöbölni. A templom többi része (torony, tetőzet, a fal egyéb részei) nem sérült. Az első becslés szerint a kár helyreállítása 25.000–30.000 lejbe kerülne, ebben benne lenne minden elvégzendő és hozzávaló (állványozás, tégla, falazás, vakolás, meszelés, fedélszék-megerősítés). A pénz előteremtésére máris adakozást hirdettek: „Az imádságos és kézzelfogható, pénzbeli segítséget szeretettel fogadjuk és megköszönjük”, áll a felhívásban, és aki meghallja a szót, az további információt kérhet a lelkész szintén közzétett telefonszámán (0740-133013), de akár már az alábbi bankszámlaszámot is használhatja: Parohia Reformata Sisterea, IBAN cont: RO89RNCB0032046462720001 (lej), Banca Comerciala Romana S.A., Cod SWIFT: RNCBROBU.

Rencz Csaba

Címkék: , , ,