Lebénult Várad tömegközlekedése

A Körös nagyáruház előtt is szinte lehetetlen volt közlekedni. Fotó: Facebook, Info trafic, Alex Dan
A Körös nagyáruház előtt is szinte lehetetlen volt közlekedni. Fotó: Facebook, Info trafic, Alex Dan
Mennydörgés, villámlások közepette zúdult hatalmas mennyiségű eső Nagyváradra vasárnap este; a tömegközlekedés megbénult a városban.

„Tegnap (vasárnap – szerk. megj.) este nyolc és tíz óra között lebénult a város tömegközlekedése. Ahogy egy nagyobb eső van, a villamos nem tud járni. Ez tűrhetetlen, valamit tenni kell!” – így reagált Csuzi István, a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (HKV) vezérigazgatója telefonos megkeresésünkre, amikor is azt kértük tőle, hogy tartson egyfajta kárfelmérést a vasárnap esti vihar után. A vezérigazgató a Bihari Naplónak elmondta, hogy két Tatra villamos motorja ment tönkre, illetve a Körös áruház melletti aluljáróban is mindent elöntött a víz, így a vállalat jegyárusító helyét is elmosta. A vezérigazgató kifejtette, hogy a villamosközlekedésben az Olimpiadei utcán a Bodola Gyula stadion mellett, a Borsi úton a vasúti híd környékén, valamint a kettes villamos Őssi végmegállójánál volt kritikus a helyzet, ezeken a helyeken legalább 25 centiméteres víz állt a síneken, míg az Olaszi park melletti dombos részen a Vízművek által épített szökőkút mellett vízesésszerűen ömlött a víz a sínekre, ami szintén megbénította a villamosközlekedést. Csuzi István hozzátette, hogy vasárnap este nyolc órakor leállt az egész városban a villamosforgalom, a legnagyobb vihar idején pedig az elektromos hálózatot is lekapcsolták. Este nyolc és tíz órák között buszokkal pótolták a villamosokat, de voltak helyek, ahol busszal sem lehetett járni. A Körös áruház mellett például a 13-as járat nem tudott átmenni a félméteres víztócsán, és a Dózsa György utcán a lezúduló víz miatt szintén nem lehetett busszal közlekedni, még kerülőutakon sem lehetett busszal feljutni a domboldalra.

Pünkösdi eső árvizet ér…

Az ortodox pünkösd vasárnapján Nagyváradra lezúduló eső a város több pontját víz alá borította. Annyi eső esett, hogy a csatornák több helyen felmondták a szolgálatot, ami miatt a város több pontja víz alá került.

Tripa Renáta, a Nagyváradi Vízművek kommunikációs vezetője érdeklődésünkre elmondta: az Olimpiadei, a Pasteur, a Tabacarilor utcákon és a Körös áruház előtt voltak komolyabb problémák. Kijelentette, hogy a vízművek teljes autóparkja kint volt az utcákon és szivattyúzta a vizet a tűzoltókkal együtt. Hozzátette, hogy a beérkező bejelentések nyomán fontossági sorrendet állítottak fel, és először a fontosabb gócpontokhoz szálltak ki a tűzoltókkal közösen. Hozzátette, hogy több bejelentés érkezett hozzájuk a belvárosban bérházakban lakóktól arról, hogy a belső udvarukon áll a víz, de szerencsére anyagi károk nem keletkeztek.

Nincs összefüggés

Egyik olvasónk jelezte, hogy a Körös áruház környékén azóta nem folyik le problémamentesen az esővíz, amióta a Pasteur utcán kicserélték a vezetékeket. Ennek kapcsán Tripa Renáta megjegyezte, hogy a csőcserék és az esővíz felgyűlése között nincs összefüggés, ugyanis olyan hatalmas mennyiségű eső esett le rendkívül rövid idő alatt, amit a vízelvezető csatornák egyszerűen nem bírtak már elvezetni. Ugyancsak visszatérő súlyos probléma az esőzések során az Olimpiadei utcán felgyülemlő víz, valamint a váradrogériuszi református templommal átellenben a kis dombon épült szőkőkút mellett a villamossínekre ömlő víz. Ezek kapcsán Tripa Renáta kifejtette, hogy a Hegyesi Márton (E. Teodoroiu) utcáról lezúduló víz az Olimpiadei utcára folyik rá, és az ottani vízelvezető rendszer nem bírja a terhelést. Ez az oka annak is, hogy a szökőkút mellett is ráömlik a víz a sínekre, mint ahogy az is az okok közé tartozik, hogy egyre többen csatlakoznak a vízművek csatornarendszerére a környéken. Ahhoz, hogy a vízelvezetés problémája megoldódjon, gyakorlatilag az egész esővízelvezető csatornarendszert át kellene építeni a környéken. Tripa Renáta megjegyezte, hogy az időjárásjelentések nem túl biztatóak, hiszen további esőzések várhatóak, és amennyiben megint sok eső esik, akkor feltehetőleg ismét gondok lesznek a vízelvezetéssel.

Bejelentések

A nagyváradi helyi rendőrség diszpécserszolgálatának munkatársától megtudtuk, hogy az elmúlt napokban folyamatosan érkeztek a bejelentések az intézményhez az esőzések okozta károk miatt. Csak hétfőn a kora délutáni órákig legalább nyolc bejelentést kaptak. Mint a diszpécserszolgálat dolgozója elmondta, főként letört ágak, kitört fák eltakarításához kérik a helyi rendőrség segítségét, amely továbbítja a kéréseket a RER köztisztasági vállalathoz. A tegnapi nap folyamán próbáltunk információkat szerezni a nagyváradi polgármesteri hivataltól is, de pünkösd lévén egyetlen munkatárs sem dolgozott a hivatalban.

Káosz

Szinte nem volt olyan utca, környék hol nem okozott volna fennakadást az özönvízszerű esőzés. Bejelentések érkeztek a Száldobágyról, Biharpüspökiből, a Dragos Voda negyedből, a Dózsa György, az Oneştilor, Ceyrat, Depoului, Horia, Costaforu, S. Puşcariu, Meşteşugarilor, Piteştilor utcákon alig lehetett közlekedni, elöntötte a víz a Rulikowski utat, a Bunyitai ligetet, a Bukarest teret, az Aradi utat és még sorolhatnánk. Több helyen megszakadt az áramszolgáltatás is. A közösségi háló tele volt olyan hirdetésekkel, hogy az autótulajdonosok keresik a víz által lesodort rendszámtáblájukat.

Pap István